Bosacka sprawdziła skład mięsa wieprzowego z Lidla. Aż trudno w to uwierzyć
Katarzyna Bosacka - dziennikarka znana z dociekliwego sprawdzania składu żywności tym razem wzięła na tapet mięso wieprzowe marki “Rzeźnik”, która jest powszechnie dostępna w sieci dyskontów Lidl. Po przeczytaniu listy składników okazało się, że produkt jest mięsem tylko z nazwy. Wskazywał na to jeden ważny szczegół.
Mięso mielone... to nie tylko mięso?
Katarzyna Bosacka zasłynęła dzięki programom “Wiem, co jem” i “Wiem, co kupuję” na TVN Style. Teraz analizuje różne produkty, w tym także spożywcze i wskazuje, które elementy ich składu mogą być niezdrowe. W tym przypadku padło na mięso wieprzowe marki własnej Lidla “Rzeźnik”. “Wydawało Wam się, że kupując mięso mielone, kupujecie tylko i wyłącznie... mięso mielone? Jeżeli tak, to byliście w błędzie. Zobaczcie co producent zapakował do tego opakowania” - napisała Katarzyna Bosacka.
Zobacz także: Smutna prawda o Black Friday. Jeden błąd i zostaną na święta z długami
Unia idzie na wojnę z firmą Apple. Poszło o blokady dla właścicieli smartfonówBosacka apeluje: "Czytajmy etykiety"
Już na początku swojej analizy dziennikarka zwróciła uwagę na ważną informację dotyczącą składu tego produktu. “Na samym początku mamy informację, że jest to „surowy wyrób mięsny", a nie po prostu mięso. Na pierwszym miejscu w składzie 68% mięsa wieprzowego, potem jest woda, a na trzeciej pozycji mięso mielone - 12%. Mięsa jest tutaj łącznie 80%, a reszta to dodatki” - poinformowała Katarzyna Bosacka.
“Mamy tutaj wypełniacze takie jak białko sojowe i wieprzowe, do tego sól, regulator kwasowości, przeciwutleniacze i glukoza. No pięknie. Czytajmy etykiety!” - zakończyła swój wpis.
Kiełbasa z jagnięciną tak naprawdę była z wieprzowiny
To już kolejny raz, kiedy Katarzyna Bosacka krytycznym okiem przygląda się produktom z Lidla. W ubiegłym tygodniu postanowiła przeanalizować skład „kiełbasy kruchej z jagnięciną” marki Pikok, dostępnej w tym popularnym na terenie całego kraju dyskoncie. Okazało się, że zamiast jagnięciny głównym składnikiem kiełbasy jest wieprzowina, wspierana dodatkiem indyka. W ten sposób jagnięcina stała się w tym przypadku nie tyle składnikiem głównym, co jedynie symbolicznym „dodatkiem”.