GIS wycofuje partie produktów. Mogą zagrażać zdrowiu
GIS po raz kolejny ostrzega przed niebezpieczną żywnością. W pięciu bezglutenowych produktach firmy LyoFood wykryto gluten. Osoby uczulone powinny powstrzymać się od ich spożycia.
Z tego artykułu dowiesz się:
Przed którymi produktami ostrzega GIS
Jakie działania podjął producent
Jakiej żywności powinny unikać osoby uczulone na gluten
GIS apeluje o ostrożność. Nie wszystkie bezglutenowe produkty są bezpieczne
GIS regularnie publikuje komunikaty w sprawie niebezpiecznej żywności. W ubiegłym miesiącu wydał w sumie 7 ostrzeżeń. GIS rozpoczyna czerwiec od ważnego apelu do wszystkich, którzy są uczuleni na gluten lub go nie tolerują.
Do GIS trafiła bowiem informacja, że firma LyoFood wykryła gluten w pięciu produktach oznaczonych jako bezglutenowe. Dlatego też GIS ostrzega przed trzema partiami jajecznicy meksykańskiej - o numerach L106 (data minimalnej trwałości - 18.03.2024), L156 01 (18.04.2024) oraz L157 01 (13.04.2024).
Gluten wykryto także w jednej partii kremu brokułowo-szpinakowego. Wadliwa partia jest oznaczona numerem L109 01. Data minimalnej trwałości tego produktu to 22-23.03.2026.
Błąd wkradł się także do kremu brokułowo-szpinakowego z mozzarellą i pestkami dyni o numerze partii L179 01. Na opakowaniu widnieje data 20.04.2026.
Wśród niebezpiecznych produktów znalazło się także ekologiczne chili sin carne. Gluten pojawił się w dwóch partiach - L83 01 (05.03.2026), L173 01 (16.04.2026). Ostrzeżenie GIS obejmuje także eko chili sin carne o numerze partii L49 01 (15.02.2022).
GIS odradza spożywanie produktów
Firma LyoFood wysłała już powiadomienia do swoich odbiorców o konieczności zablokowania sprzedaży wszystkich produktów objętych komunikatem GIS. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania wadliwej żywności z obrotu handlowego.
GIS apeluje, aby każdy, kto nie toleruje glutenu lub jest uczulony nie spożywał wadliwych produktów. W przeciwnym razie może wystąpić silna reakcja w postaci np. dokuczliwych skurczów brzucha czy biegunki.
Osoby, które unikają glutenu muszą restrykcyjnie trzymać się diety. Gluten jest obecny m.in. w popularnych zbożach (pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenżyto i owies). W związku z tym zabronione są wszelkie produkty mączne np. pieczywo, makarony, kasza kus-kus, płatki, kasza manna i wiele słodyczy.
Naprzeciw tym trudnościom wychodzą producenci, którzy oferują żywność bezglutenową. Najnowszy komunikat GIS dowodzi, że ich zabiegi nie zawsze są skuteczne.
Byłeś świadkiem ciekawego zdarzenia? Masz interesujące zdjęcia lub filmik? Podziel się z nami wysyłając na [email protected]