Komu przysługuje posiłek regeneracyjny?
Pracodawca ma obowiązek zapewnić nieodpłatny posiłek i napój regeneracyjny pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych. Obowiązujące przepisy regulują kto i na jakich warunkach jest do tego uprawniony, a także jakie formalności muszą zostać spełnione.
Komu przysługuje posiłek regeneracyjny?
Zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministrów z 28 maja 1996r., pracodawca ma obowiązek zapewnić posiłek regeneracyjny pracownikom, którzy wykonują prace związane z wysiłkiem fizycznym i powodują podczas zmiany roboczej:
- wydatek energetyczny organizmu - mężczyźni powyżej 2000 kcal, kobiety powyżej 1100 kcal;
- wydatek energetyczny organizmu, gdy praca wykonywana jest w zamkniętym pomieszczeniu, w którym temperatura nie przekracza 10 stopni - mężczyźni powyżej 1500 kcal, kobiety 1000 kcal;
- wydatek energetyczny organizmu, gdy praca wykonywana jest na otwartej przestrzeni w okresie zimowym, tj. od 1 listopada do 31 marca - mężczyźni powyżej 1500 kcal, kobiety 1000 kcal.
Pracodawca powinien również zapewnić posiłek regeneracyjny osobom, które pracują przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych, a także osobom pracującym pod ziemią.
Komu należy się napój profilaktyczny?
Rozporządzenie mówi również o obowiązku zapewnienia pracownikom podczas całej zmiany roboczej napojów profilaktycznych. Napoje powinny zostać dostarczone w "ilości zaspokajającej potrzeby pracowników".
Gorący napój należy się pracownikowi, gdy:
- praca ma miejsce na otwartej przestrzeni przy temperaturze poniżej 10 stopni;
- praca odbywa się w warunkach zimnego mikroklimatu (wskaźnik WCI powyżej 1000).
Zimny napój należy dostarczyć, gdy:
- prace wykonywane są na otwartej przestrzeni, a temperatura przekracza 25 stopni;
- praca związana jest z wysiłkiem fizycznym i powoduje wydatek energetyczny u mężczyzn powyżej 1500 kcal, a u kobiet 1000 kcal;
- na stanowisku pracy temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28 stopni;
- praca wykonywana jest w warunkach gorącego mikroklimatu (wskaźnik WGBT wynosi powyżej 25 stopni) - w tym przypadku napoje muszą zawierać sole mineralne i witaminy.
Czy ma znaczenie forma zatrudnienia?
Wydawanie posiłków regeneracyjnych i napojów profilaktycznych związane jest z przepisami dotyczącymi BHP. Z uwagi na istotę tych przepisów, obejmują one wszystkie formy zatrudnienia, również osoby zatrudnione na umowę zlecenie czy umowę o dzieło.
Jakie są wymogi posiłku regeneracyjnego?
Przepisy regulują szczegóły dotyczące posiłku regeneracyjnego, jego wartość kaloryczna musi wynosić około 1000 kcal. Podana jest także zawartość poszczególnych składników odżywczych. Posiłek musi zawierać:
- 50-55% węglowodanów;
- 30-35% tłuszczów;
- 15% białek.