Kontrole weszły do restauracji w całym kraju. Aż 57 proc. sprawdzanych z nieprawidłowościami
Kontrolerzy Inspekcji Handlowej przeprowadzili kontrole w niespełna 60 lokalach gastronomicznych w miejscowościach turystycznych w Polsce. Wyniki tychże kontroli nie wyglądają najlepiej, nieprawidłowości stwierdzono w 57 proc. przypadków.
Z tego artykułu dowiesz się:
-
Inspekcja Handlowa skontrolowała 58 lokali gastronomicznych w polskich miejscowościach turystycznych
-
W 57 proc. przypadków stwierdzono nieprawidłowości
-
Czego dotyczyły nieprawidłowości
Kontrole w lokalach gastronomicznych. Jakie efekty?
Tuż przed rozpoczęciem sezonu wakacyjnego Inspekcja Handlowa skontrolowała lokale gastronomiczne w polskich miejscowościach turystycznych.
Kontrolą objęto 58 obiektów w 13 województwach, w tym m.in. restauracje, bary, pizzerie, zajazdy, karczmy jak również stacje paliw.
Efekty tychże kontroli nie wyglądają najlepiej. Jak podaje w komunikacie Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) w 57 proc. przypadków (czyli w 33 obiektach) stwierdzono nieprawidłowości.
Opublikowany przez UOKiK raport z kontroli wskazuje, że w przypadku 10 obiektów stwierdzono nierzetelną obsługę konsumentów, polegającą m.in. na zaniżonej pojemności napojów alkoholowych i w konsekwencji pobraniu wyższej należności; zaniżonej wadze oferowanych potraw, co również skończyło się pobraniem wyższej należności. W kilku przypadkach do przygotowania konkretnego dania użyto innego składnika niż wymieniony w menu.
W 20 obiektach kontrole wykazały nieprzestrzeganie przepisów o uwidacznianiu cen, co objawiło się m.in. tym, że w menu nie określono ilości potraw i napojów oferowanych do sprzedaży do których odnosi się cena, czy brakiem uwidocznienia cen jednostkowych napojów alkoholowych i bezalkoholowych.
UOKiK informuje również o dwóch przypadkach w których właściciele lokali gastronomicznych nie zgłosili do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej faktycznie wykonywanej działalności gospodarczej polegającej na przygotowywaniu i podawaniu posiłków.
Z kolei w 16 lokalach gastronomicznych właściciele posiadali i stosowali narzędzia pomiarowe bez aktualnych cech legalizacji lub używali w kuchniach tzw. „wagi domowe” niepodlegające prawnej kontroli metrologicznej.
Urząd informuje również o pięciu lokalach w których nie uwidoczniono wymaganych przepisami prawa informacji o szkodliwości spożywania napojów alkoholowych.
Posypały się mandaty
W związku z wykrytymi nieprawidłowościami nałożono 14 mandatów karnych na łączną sumę 1600 zł. W sześciu wypadkach skończyło się skierowaniem do sądów rejonowych wniosków o ukaranie sprawców wykroczeń. W przypadku dwóch sprawców wykroczeń zastosowano pouczenie, również w dwóch przypadkach odstąpiono od skierowania wniosków o ukaranie. Byłeś świadkiem ciekawego zdarzenia? Masz interesujące zdjęcia lub filmik? Podziel się z nami wysyłając na redakcja@biznesinfo.pl