BiznesINFO.pl Turystyka Kontrole weszły do restauracji w całym kraju. Aż 57 proc. sprawdzanych z nieprawidłowościami
EastNews/Zofia i Marek Bazak

Kontrole weszły do restauracji w całym kraju. Aż 57 proc. sprawdzanych z nieprawidłowościami

8 lipca 2021
Autor tekstu: Radosław Święcki

Kontrolerzy Inspekcji Handlowej przeprowadzili kontrole w niespełna 60 lokalach gastronomicznych w miejscowościach turystycznych w Polsce. Wyniki tychże kontroli nie wyglądają najlepiej, nieprawidłowości stwierdzono w 57 proc. przypadków.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Inspekcja Handlowa skontrolowała 58 lokali gastronomicznych w polskich miejscowościach turystycznych

  • W 57 proc. przypadków stwierdzono nieprawidłowości

  • Czego dotyczyły nieprawidłowości

Kontrole w lokalach gastronomicznych. Jakie efekty?

Tuż przed rozpoczęciem sezonu wakacyjnego Inspekcja Handlowa skontrolowała lokale gastronomiczne w polskich miejscowościach turystycznych.

Kontrolą objęto 58 obiektów w 13 województwach, w tym m.in. restauracje, bary, pizzerie, zajazdy, karczmy jak również stacje paliw.

Efekty tychże kontroli nie wyglądają najlepiej. Jak podaje w komunikacie Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) w 57 proc. przypadków (czyli w 33 obiektach) stwierdzono nieprawidłowości.

Opublikowany przez UOKiK raport z kontroli wskazuje, że w przypadku 10 obiektów stwierdzono nierzetelną obsługę konsumentów, polegającą m.in. na zaniżonej pojemności napojów alkoholowych i w konsekwencji pobraniu wyższej należności; zaniżonej wadze oferowanych potraw, co również skończyło się pobraniem wyższej należności. W kilku przypadkach do przygotowania konkretnego dania użyto innego składnika niż wymieniony w menu.

W 20 obiektach kontrole wykazały nieprzestrzeganie przepisów o uwidacznianiu cen, co objawiło się m.in. tym, że w menu nie określono ilości potraw i napojów oferowanych do sprzedaży do których odnosi się cena, czy brakiem uwidocznienia cen jednostkowych napojów alkoholowych i bezalkoholowych.

UOKiK informuje również o dwóch przypadkach w których właściciele lokali gastronomicznych nie zgłosili do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej faktycznie wykonywanej działalności gospodarczej polegającej na przygotowywaniu i podawaniu posiłków.

Z kolei w 16 lokalach gastronomicznych właściciele posiadali i stosowali narzędzia pomiarowe bez aktualnych cech legalizacji lub używali w kuchniach tzw. „wagi domowe” niepodlegające prawnej kontroli metrologicznej.

Urząd informuje również o pięciu lokalach w których nie uwidoczniono wymaganych przepisami prawa informacji o szkodliwości spożywania napojów alkoholowych.

Posypały się mandaty

W związku z wykrytymi nieprawidłowościami nałożono 14 mandatów karnych na łączną sumę 1600 zł. W sześciu wypadkach skończyło się skierowaniem do sądów rejonowych wniosków o ukaranie sprawców wykroczeń. W przypadku dwóch sprawców wykroczeń zastosowano pouczenie, również w dwóch przypadkach odstąpiono od skierowania wniosków o ukaranie. Byłeś świadkiem ciekawego zdarzenia? Masz interesujące zdjęcia lub filmik? Podziel się z nami wysyłając na redakcja@biznesinfo.pl

Obserwuj nas w
autor
Radosław Święcki

Redaktor Biznesinfo. Absolwent dziennikarstwa na UW. Wielbiciel politycznych biografii i zagranicznych stacji radiowych (zwłaszcza w językach, których nie rozumiem). Przed BiznesInfo związany z B2-biznes.pl, Forum Samorządowe i Magazynem THINKTANK.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: Dariusz.dziduch@iberion.pl
biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat