Wyszukaj w serwisie
polska i świat praca handel finanse Energetyka Eko technologie
BiznesINFO.pl > Finanse > Kupiłeś ten produkt? Natychmiast go wyrzuć, GIS wydał pilne ostrzeżenie
Sylwia Nowosińska
Sylwia Nowosińska 13.09.2024 17:18

Kupiłeś ten produkt? Natychmiast go wyrzuć, GIS wydał pilne ostrzeżenie

Sklep, zakupy
Fot. East News, Zofia Bazak

Niepokojące informacje dla konsumentów, którzy w ostatnim czasie kupili ten rodzaj wędlin. Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wykryciu groźnej bakterii Listeria monocytogenes w jednej z partii popularnego produktu marki Krakus. Bakteria jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży i osób starszych. Jak rozpoznać produkt objęty ostrzeżeniem?

Oto produkt, w którym wykryto niebezpieczną bakterię

Główny Inspektorat Sanitarny Poinformował, że przedstawiciele Inspekcji Weterynaryjnej wykryli obecność bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii boczku wędzonego wieprzowego w kostce marki Krakus. Ostrzeżenie dotyczy opakowania o pojemności 150 g (2 x 75 g).  Bakterie odnaleziono w partii o numerzie: 2192039244 z terminem przydatności do spożycia: 12.10.2024. Producentem produktu jest Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K1 w Kutnie. Jeżeli mamy w domu produkt z tej partii, lepiej nie ryzykować jego spożycia.

Wraca COVID-19. GIS przekonuje: maseczki będą konieczne

Jakie działania podjął Główny Inspektorat Sanitarny?

Jak informuje GIS, w  zakładzie producenta została uruchomiona procedura wycofania z rynku zakwestionowanego produktu. Urząd przekazał też, że organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą postępowanie wyjaśniające u producenta, a organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania u odbiorców.

Co zrobić, jeżeli zjedliśmy boczek, który może być zakażony?

GIS ostrzega, że spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes, szczególnie bez właściwej obróbki termicznej, może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Najbardziej narażone na jej skutki są kobiety w ciąży, noworodki i osoby o obniżonej odporności.  W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu tego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.  Jak czytamy na stronach GIS, powodujące listeriozę bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.  Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź też przez spożycie skażonej żywności. 

Poważne niebezpieczeństwo dla kobiet w ciąży

U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Dla nich ta bakteria jest bardzo niebezpieczna, może bowiem dojść nawet do utraty ciąży, a nawet do wystąpienia wrodzonej listeriozy u noworodka. U pozostałych osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia. Listerioza jest groźna dla osób starszych i z obniżoną odpornością. U nich na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.