Wyszukaj w serwisie
polska i świat praca handel finanse Energetyka Eko technologie
BiznesINFO.pl > Polska i Świat > Najdroższa przyprawa świata raczej nie gości często w naszej kuchni. Ale smak daje niesamowity
Natalia Godek
Natalia Godek 13.01.2021 01:00

Najdroższa przyprawa świata raczej nie gości często w naszej kuchni. Ale smak daje niesamowity

Najdroższa przyprawa świata
pixabay.com

Najdroższa przyprawa świata - zbiory

Szafran swą wyjątkowość zawdzięcza sposobowi jego pozyskiwania - zbiera się go ręcznie ze znamion słupków krokusa (szafranu uprawnego). Delikatność rośliny oraz mnogość słupów sprawiają, że zbiory to naprawdę wymagające zajęcie. 

Szafran jest drobny i bardzo lekki, dlatego też potrzeba naprawdę wielu kwiatów, by uzyskać opłacalne ilości na sprzedaż. To co jeszcze bardziej utrudnia zbiory to fakt, że kwitnienie krokusów trwa bardzo krótko. Dlatego też w pozyskanie zaangażowanych musi być bardzo wielu ludzi, którzy pracują na najwyższych obrotach. 

Po zbiorach słupki szafranu są suszone w wysokiej temperaturze nad ogniskami lub w specjalnych pomieszczeniach. Te wysokie wymagania sprawiają, że ceny szafranu wahają się w granicach kilku tysięcy złotych za kilogram. 

Najdroższa przyprawa świata - zastosowanie

Szafran wykorzystuje się już od kilku tysięcy lat. W kuchni służy głównie jako przyprawa, ale używa się go także przy produkcji sera i alkoholi. Szafran posiada lekko cierpki smak i najlepiej komponuje się z daniami kuchni azjatyckiej oraz śródziemnomorskiej, np. z rybami, owocami morza, curry, zupami, napojami, a także z wypiekami. 

Szafran dawniej wykorzystywano także w kosmetyce i farmaceutyce, np. jako lekarstwo na problemy żołądkowe, ospę czy też w chorobach naczyniowych. Szafran jest także przebadanym przeciwutleniaczem. Bardzo często wykorzystuje się go również do farbowania ubrań, ponieważ ma w sobie żółto-pomarańczowy barwnik. Dawniej ubrania zafarbowane szafranem były oznaką statusu społecznego - im mocniejszy kolor, tym ważniejsza osoba.

Nieuczciwi sprzedawcy bardzo często mieszają szafran z kurkumą lub krokoszem, które są do niego podobne. Jednak doświadczeni konsumenci potrafią rozpoznać podróbki. Najlepsze nitki szafranu to te elastyczne, intensywnie karmazynowe.

Szafran pochodzi z Azji, jednak uprawiany jest w pasie od Morza Śródziemnego aż po Chiny. Obecnie największym producentem tej najdroższej przyprawy świata jest Iran.

Tagi: