Wyszukaj w serwisie
biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat
BiznesINFO.pl > Handel > Polska liderem w UE. Produkujemy najwięcej jednego rodzaju produktów, możemy być dumni?
Kasper Starużyk
Kasper Starużyk 11.08.2020 02:00

Polska liderem w UE. Produkujemy najwięcej jednego rodzaju produktów, możemy być dumni?

Szklarnie znowu produkują, nie pomidory czy ogórki ale kwiaty.
Wikimedia Commons, KazimierzP / fotopolska.eu, licencja: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en [zdjęcie wykadrowane]

Polska produkuje ogórki na potęgę, jesteśmy liderem w UE

W poniedziałek (10.08) Polski Fundusz Rozwoju opublikował na Twitterze dane dotyczące produkcji ogórków w Polsce i w Unii Europejskiej. Nasza pozycja pozostaje niezmienna od roku 2000. Już dwie dekady jesteśmy liderem w produkcji ogórków. W roku 2019 uprawy ogórków zajmowały w Polsce 9,9 tys. hektarów. To około jednej piątej powierzchni całej Warszawy (517.2 km², czyli 51720 ha). Za Polską plasują się Hiszpania (7,4 tys. ha upraw) i Rumunia (6,9 tys. ha), a po nich - długo, długo nic. Najmniej ogórków produkuje się w Portugalii, Finlandii i Estonii. W każdym z tych krajów uprawy ogórków zajmują 0,1 tys. ha.

Polskie ogórki zalewają europejski rynek

Ogórki są nie tylko niezbędnym elementem polskiego jadłospisu, cenionym zarówno ze względu na walory smakowe, jak i zdrowotne, ale także produktem eksportowym. Poważnym konkurentem w tej kategorii jest jednak Hiszpania, która eksportuje ogórki głównie do Niemiec, Wielkiej Brytanii, Holandii i Francji, ale importerem hiszpańskich ogórków jest także Polska. Jak podaje portal warzywa.pl, w roku 2016 do Polski sprowadzono 32,5 tys. ton ogórków z Hiszpanii, a ich wartość przekroczyła 26 mln euro. Jednak i Polska może pochwalić się sporym eksportem tego warzywa. Według Rolniczego Magazynu Elektronicznego w roku 2017 polskie ogórki gruntowe eksportowane były głównie do Czech, Niemiec i Słowacji. Ich łączna masa nie przekroczyła jednak 10 tys. ton. Z kolei jeśli chodzi o ogórki konserwowe, w latach 2014-2017 Polska eksportowała na rynki zagraniczne od 23,6 do 28,7 tys. ton tego produktu.

<