Pilne ostrzeżenie do wszystkich klientów Auchan. Wykryto skażone produkty
Popularna sieć sklepów apeluje do klientów. Ze sprzedaży wycofano dwa produkty, które mogą być szkodliwe dla zdrowia ze względu na wykryte skażenie. Auchan oferuje zwrot pieniędzy. Przede wszystkim przypomina jednak, by pod żadnym pozorem nie spożywać produktów, których dotyczy komunikat!
Produkty wycofane ze sprzedaży
W tym tygodniu sieć sklepów Auchan wydała aż dwa komunikaty dotyczące wycofania ze sprzedaży artykułów z powodu skażenia żywności. Jak poinformowała sieć, w obu przypadkach przyczyną wstrzymania sprzedaży było podwyższone stężenie pestycydów — w ostatnim czasie podobny problem dotknął sieć Lidl, o czym pisaliśmy w tym artykule.
Które artykuły należy jak najszybciej zwrócić do sklepów? Auchan obiecuje klientom zwrot pieniędzy i podaje szczegółowe informacje dotyczące obu produktów. Wiemy, czym grozi ich spożycie.
Masz w domu ten artykuł? Natychmiast go wyrzuć!
Jako pierwsza na liście wycofanych produktów znalazła się biała fasola. Producent, firma CENOS, poinformowała Auchan o konieczności wycofania partii produktu “w związku ze stwierdzeniem przekroczenia pestycydu o nazwie Fosetyl AI”.
Chodzi dokładnie o produkt Fasola biała drobna 400 g CENOS: z kodem kreskowym (EAN): 5900977007963 oraz dacie przydatności do spożycia/numerze partii: 04.2025/18.10.23 A/ARGENTYNA. Jeśli znajdziemy ten artykuł w naszej kuchni, powinniśmy go wyrzucić lub zanieść do sklepu, w którym dokonaliśmy zakupu. Niestety, szafki musimy przeszukać również ze względu na inny produkt.
Auchan wydał pilny komunikat. Zwróci pieniądze klientom
Druga wiadomość do klientów dotyczy ogórków konserwowych. Dokładnie chodzi o produkt: ogórki Konserwowe Kartuskie BIO 670/360 g, wyprodukowanych przez: BIO PLANET S.A.. Auchan podał także inne szczegóły:
- kod kreskowy (EAN): 5906750251912;
- data przydatności/Numer partii: 07.2025 206 A 268.
W tym przypadku sieć nie zdradziła, jaki dokładnie pestycyd wykryto. Wiele tych substancji ma jednak podobne skutki uboczne. Przykładowo fosetyl AI, wykryty w białej fasoli, ma właściwości rakotwórcze i neurotoksyczne, zwiększa również ryzyko zaburzeń płodności i dolegliwości układu oddechowego. Jest stosowany przeciwko grzybom atakującym rośliny, ale w większym stężeniu może być niebezpieczny dla człowieka.