Pod żadnym pozorem nie rób tego podczas zakupów. Za takie zachowanie grozi mandat 500 zł
Codzienne zakupy mogą nie wydawać się żadnym wyzwaniem. Mimo to okazuje się, że wielu Polaków popełnia w sklepie błąd, który może nas słono kosztować. Nowe przepisy w tej sprawie obowiązują już od września, ale część klientów nadal o nich nie pamięta. To poważny błąd!
Mandat za niezdecydowanie klienta?
Odwiedzając sklepy samoobsługowe, mamy możliwość sprawdzenia jakości produktów takich jak warzywa i owoce czy pieczywo. Niestety, zwłaszcza w tym ostatnim przypadku, wiele osób decyduje się sprawdzić świeżość wypieków, po prostu ich dotykając. Takie postępowanie może mieć jednak poważne konsekwencje, nie tylko w postaci wysokiej grzywny. Po czymś takim aż strach robić zakupy…
Skażone borówki trafiły do polskich sieci? Jest jasna odpowiedź Lidla i Biedronki Tego nie rób przy kasie w Biedronce. Możesz wpakować się w kłopotyNawet 500 złotych mandatu za takie zachowanie w sklepie
Codziennie tysiące Polaków kupuje pieczywo w dyskontach, gdzie bułki, chleb i inne wypieki wybieramy sobie samodzielnie. Służą do tego nie tylko papierowe lub plastikowe woreczki jednorazowe, ale również specjalnie w tym celu przygotowane rękawiczki. Wielu z nas te ostatnie całkowicie ignoruje.
Jednak powinniśmy pamiętać, że nakładając pieczywo gołą ręką, narażamy się na mandat w wysokości nawet 500 złotych. Przepisy w tym zakresie weszły w życie we wrześniu 2024 roku, a więc już najwyższa pora, by zacząć o nich pamiętać, nie tylko z powodów finansowych.
Uważaj! Znajdziesz to w co drugiej bułce
Jeszcze do niedawna w wielu sklepach nadal mogliśmy znaleźć płyny do dezynfekcji rąk, które obowiązywały w czasie pandemii. Coraz więcej sprzedawców rezygnuje jednak z tego rozwiązania, a klienci zapominają o higienie. Kupując pieczywo w dyskontach, powinniśmy pamiętać, że dotykając je gołą ręką, przenosimy bakterie.
Jak pokazały przeprowadzone w Hiszpanii badania, przytoczone przez Dzień Dobry TVN, nawet na 40 proc. sklepowego pieczywa znajdują się bakterie kałowe, naniesione przez nieostrożnych klientów. Dotykanie wypieków może skutkować rozprzestrzenieniem się również salmonelli, e. coli i gronkowca.