BiznesINFO.pl Turystyka "Ryba prosto z kutra" czyli jak oszukują nas w smażalniach nad Bałtykiem
Biznesinfo.pl

"Ryba prosto z kutra" czyli jak oszukują nas w smażalniach nad Bałtykiem

28 lipca 2019
Autor tekstu: Kasper Starużyk

Jedną z najpopularniejszych ryb jakie możemy zjeść w bałtyckiej smażalni jest dorsz. I właśnie w przypadku dorsza możemy mieć pewność, że ryba nie przypłynęła z samego rana rybackim kutrem. Powodem jest ścisły i kategoryczny zakaz połowów dorsza nad Morzem Bałtyckiem, który utrzyma się dekretem Komisji Europejskiej na pewno do 31 grudnia bieżącego roku. Powodem jest chęć odbudowy populacji dorsza w Morzu Bałtyckim, który ostatnimi laty mocno zmniejszył swoją liczebność. Jak pisze onet.pl właściciele smażalni często nadal brną w "bajkę" o złowionym razno dorszu zasłaniając się limitami powołowymi, które rzekomo niewykorzystane umożliwjają połów. Jest to kłamstwo, bo dorsza nie można łowić kategorycznie i nie ma ustępstw od tej decyzji.

W momencie gdy zdecydujemy się zjeść inną od dorsza rybę, sprawa wygląda równie nieprzejrzysto. Jeśli wybierzemy pangę, mintaja, morszczuka czy łososia, to ryby te na pewno nie pływały przed chwilą w Bałtyku, bowiem nie jest on ich naturalnym środowiskiem. Najczęściej przywozi się je więc zamrożone z terenów łowisk mniej lub bardziej odległych od naszego morza. W takim przypadku ryby te będą tak samo "świeże" we Wrocławiu, Krakowie czy Warszawie jak w Gdańsku. Fakt smaczniejszego rybnego posiłku jedzonego w nadmorskim kurorcie jest w tym przypadku jedynie efektem placebo.

Gdy chcemy więc zagustować w prawidziwe bałtyckiej rybie, to powinniśmy zdecydować się na zakup śledzia, flądry lub szprota. To ryby które żyją w Morzu Bałtyckim i mogą być odławiane w polksiej strefie przybrzeżnej i ekonomicznej. Jeśli chcemy jednak mieć pewność, że kupujemy dzisiejszą rybę powinniśmy dokonać zakupu bezpośrednio od rybaka. W niektórych samażalniach zdarza się bowiem podawać również te ryby odmrażane. Pomijając już fakt, że będziemy mieli więcej pewności co do jakości tłuszczu na jakim przygotujemy danie.

Obserwuj nas w
autor
Kasper Starużyk

Redaktor naczelny Biznesinfo. Wcześniej w Bankier.pl, gdzie zajmował się wyszukiwaniem najciekawszych informacji gospodarczych z Polski i świata. Dziennikarską pasję odkrył na festiwalu reklamowym Golden Drum w Słowenii. Absolwent ekonomii na wydziale prawa, administracji i ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego i międzynarodowych stosunków gospodarczych Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, a także copywritingu w Szkole Mistrzów Reklamy. Miłośnik historii Hanzy i Morza Bałtyckiego.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: Dariusz.dziduch@iberion.pl
biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat