Za grillowanie w nieodpowiednim miejscu grożą wysokie mandaty. Lepiej nie ignoruj przepisów
Wiosenna aura sprzyja aktywności na świeżym powietrzu, a sezon grillowy niewątpliwie zaczyna się rozkręcać. Trzeba jednak pamiętać, że rozpalenie ognia lub grillowanie nie w każdym miejscu będzie mile widziane. Mandat za rozniecanie ognia w lasach oraz na terenach śródleśnych może wynieść od 20 zł do nawet 5 tys. zł – podaje bankier.pl.
Nielegalne miejsca rozpalania ognia
Pamiętajmy o tym, że nie można rozpalać grilli w odległości mniejszej jak 100 metrów od granicy lasu , za wyjątkiem miejsc wyznaczonych do tego celu przez właściciela lub zarządcę lasu. Z kolei w przypadku rozpalania ognisk można to robić w miejscach tylko do tego wyznaczonych. Za niestosowanie się do tego przepisu grozi mandat nawet do 5 tys. zł – informuje Komenda Powiatowa Policji w Lublinie.
Funkcjonariusze zwracają uwagę, że o ograniczeniach w zakresie rozpalania ognisk należy pamiętać również w obrębie własnej działki . Jedynym legalnym opałem jest w tym przypadku drewno, zabrania się palenia śmieci i liści. Ognisko musi być usytuowane w odległości co najmniej czterech metrów od granicy swojej działki, 10 metrów od pola uprawnego i aż 100 metrów od lasu.
Gdzie jeszcze czekają nas ograniczenia?
Serwis bankier.pl przypomina, że ograniczenia w rozpalaniu grilla lub ogniska mogą tyczyć się również terenów nadmorskich oraz balkonów. Jednocześnie należy pamiętać, że prawo polskie nie zabrania tego w sposób jednoznaczny. Przepisów dot. użytkowania balkonów najlepiej jest szukać w regulaminie spółdzielni/wspólnoty mieszkaniowej, a zasad dotyczących grillowania czy rozpalania ogniska w miejscach publicznych – w regulaminach plaż i kąpielisk. Istotna jest kwestia stworzenia zagrożenia pożarowego i zakłócania spokoju publicznego. W takiej sytuacji kodeks cywilny przewiduje pouczenie lub mandat w wys. do 500 zł właśnie za zakłócanie spokoju.
Podstawowe zasady bezpieczeństwa
Komenda Powiatowa Policji w Lublinie wskazuje, aby przed majówkowym grillowaniem zadbać o kilka podstawowych zasad bezpieczeństwa. Grilla należy rozpalać tylko na świeżym powietrzu i upewnić się, że jest on ustawiony w stabilny sposób. Do rozpalania można użyć typowych rozpałek, a do rozniecenia ognia dmuchawy lub gazety (do wachlowania) – pod żadnym pozorem nie podlewajmy żarzącego się węgla cieczami łatwo zapalnymi – wskazują policjanci. Dodają również, by zawsze mieć przy sobie butelkę z wodą, zabezpieczyć rozpałki przed małymi dziećmi, a przed powrotem do domu upewnić się, że grill został dokładnie zgaszony.