Ceny cukru najwyższe od 16 lat. Polacy znów dostaną po kieszeniach
Kolejny podatek od cukru i wszystkiego, co słodkie? Tym razem szykuje się prawdziwy kryzys na skalę światową. O początku kłopotów mówi się za oceanem, ale skutki możemy wkrótce odczuć również w Polsce. Dlaczego za cukier, słodkie napoje i słodycze będziemy musieli zapłacić więcej?
Cukier cenniejszy od złota
W tym tygodniu musieliśmy już zmierzyć się z informacją o tym, że z polskich sklepów znikną jajka. Teraz musimy przygotować się również na braki w dziale ze słodyczami. Taki scenariusz może wywołać… brak cukru. Wszystko to z powodu trudnej sytuacji w Brazylii, będącej jednym z liderów przemysłu cukrowego. Jak informuje agencja Boomerang, kontrakty terminowe na surowy cukier odnotowały w tym tygodniu największy, bo aż 16-procentowy wzrost od 2008 roku.
ZUS ma ważną wiadomość dla seniorów. Milion osób w październiku dostanie podwójny przelewCeny cukru poszybują w górę
Wilmar International, gigant branży, opublikował dzisiaj na platformie X komunikat, który nie pozostawia wątpliwości co do powagi sytuacji. Jak tłumaczy spółka, plony trzciny cukrowej ucierpiały nie tylko w wyniku pożarów, które w sierpniu w stanie Sao Paulo wystąpiły w rekordowej liczbie, ale również suszy, z którą region zmaga się już od jedenastu miesięcy. Wilmar International zapowiedział już, że kolejne informacje będą znane za 15 dni. Pozytywne zmiany spółka przewiduje jednak dopiero w przyszłym sezonie.
Warunki pogodowe mogą się jeszcze poprawić w październiku, ale mało prawdopodobnym jest, by przyniosło to korzyści dla bieżącej uprawy — czytamy w komunikacie.
Ceny cukru uderzą w portfele Polaków
Pożary w Brazylii mogły zniszczyć nawet 450 tysięcy hektarów upraw trzciny cukrowej. Niewykluczone, że w konsekwencji fabryki będą zmuszone zakończyć sezon przetwórczy szybciej — brak trzciny oznacza przecież brak cukru. Analityk Rabobank, Andy Duff, przyznaje, że ”istnieje perspektywa ograniczenia globalnej dostępności cukru na eksport w pierwszym kwartale 2025 roku". Agencja Bloomberg dodatkowo przypomina, że poza wzrostem cen cukru w sklepach, musimy liczyć się także z drożejącą kawą i kakaem. To z kolei zwiastuje czarne chmury nad naszymi ulubionymi deserami.