Ceny warzyw i owoców osiągają ekstremalne ceny. Klienci zszokowani
Owoce i warzywa są tej wiosny wyjątkowo drogie. Za koszyk krajowych warzyw trzeba zapłacić o ok. 13 proc. więcej niż przed rokiem. Wysokie ceny to wynik przede wszystkim niekorzystnej pogody, która opóźniła wegetację roślin. Do kieszeni Polaków coraz głębiej zaglądają także zwykli handlarze, którzy chcą nadrobić pandemiczne straty.
Z tego artykułu dowiesz się:
-
Jakie są przyczyny wzrostu cen
-
Ile kosztują krajowe owoce
-
Ile kosztują najbardziej popularne warzywa
Owoce i warzywa ofiarami niekorzystnej pogody
Owoce i warzywa to obecnie dość duży wydatek. Z wyliczeń Macieja Kmery, eksperta rynku hurtowego w Broniszach, wynika, że podstawowy koszyk warzyw podrożał aż o 13 proc. Jeśli weźmiemy pod uwagę wszystkie krajowe i importowane owoce i warzywa to podwyżka wynosi 4 proc. względem zeszłego roku.
Dlaczego owoce i warzywa są tak drogie? Zdaniem eksperta główną przyczyną drożyzny są niekorzystne warunki pogodowe, które opóźniły wegetację roślin o co najmniej 2 tygodnie, a niekiedy nawet o miesiąc. W związku z tym na rynku jest mniej produktów, co winduje ich ceny.
Dotkliwy początek sezonu na owoce
Które owoce są najdroższe? Na czele rankingu plasują się uwielbiane przez Polaków truskawki. TVN24 donosi, że za te owoce trzeba zapłacić w sklepach, na targowiskach i bazarach ok. 16-20 zł za 1 kg.
Skąd tak wysokie ceny? Niewykluczone, że sprzedawcy starają się w ten sposób nadrobić straty związane z pandemicznymi ograniczeniami. Zdaniem Kmery przyczyn podwyżki należy szukać przede wszystkim w marżach, które determinują ceny.
Jednak nie wszystkie truskawki są aż tak drogie. W związku z tym, że podaż tych owoców spod przykryć foliowych i włókniny wzrasta to ceny spadają - 1 kg kosztuje 4-12 zł.
Nie tylko krajowe owoce są wyjątkowo drogie. Jak na razie w handlu nie ma polskich czereśni, a za odmiany serbskie i hiszpańskie trzeba zapłacić 12-18 zł/1 kg. Z kolei cena za te owoce z Kazachstanu oscyluje wokół 22-26 zł/1 kg.
Na rynku jest także coraz więcej arbuzów, które kosztują od 2,80 zł do 3,60 zł za 1 kg. Jednak na razie popyt na te owoce jest dość skromny prawdopodobnie z powodu wiosennej, a nie letniej pogody.
Nie wszystkie warzywa są droższe niż przed rokiem
Choć owoce są ekstremalnie drogie w porównaniu z rokiem ubiegłym to warzywa nie zanotowały aż tak radykalnej podwyżki. Mimo tego głównym problemem na rynku warzyw jest niewielki wzrost podaży młodych, krajowych produktów.
W ostatnich tygodniach można zaobserwować zdecydowaną obniżkę cen młodych ziemniaków, które obecnie kosztują od 2,30 zł do 3,50 zł za 1 kg. Mimo spadku cen jest to i tak znacznie więcej niż przed rokiem, gdy koszty nie przekraczały progu 1,50 zł za 1 kg.
Na straganach można także znaleźć tańsze warzywa - sałata masłowa kosztuje już mniej niż 2 zł za sztukę. Z poziomu 40 zł do 22-25 zł za 1 kg spadły ceny fasoli szparagowej. Dość stabilnie kształtują się także ceny pomidorów (3-5 zł/1 kg). Na obniżkę mogą także liczyć amatorzy ogórków (z 6,50 zł do 3,50 zł za 1 kg). Dużym zainteresowaniem cieszą się także zielone szparagi. Ich cena jest niższa niż przed rokiem i kształtuje się na poziomie 8-14 zł za 1 kg.
Byłeś świadkiem ciekawego zdarzenia? Masz interesujące zdjęcia lub filmik? Podziel się z nami wysyłając na redakcja@biznesinfo.pl