BiznesINFO.pl Handel Czereśnie szalenie drogie. I długo nic się nie zmieni
pixabay, JillWellington

Czereśnie szalenie drogie. I długo nic się nie zmieni

5 czerwca 2021
Autor tekstu: Kamila Jeziorska

Ceny owoców w Polsce wciąż są zawrotne. Polacy, którzy nastawiali się na przetwory domowe z czereśni lub truskawek, muszą obejść się smakiem. Powodów takiego stanu rzeczy jest wiele - przekonują eksperci.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jakie są ceny owoców i warzyw

  • Skąd wynikają tak wysokie ceny

  • Czy ceny zaczną spadać

Czereśnie strasznie drogie

Na początku sezonu ceny warzyw i owoców w Polsce wędrują w górę jak szalone. Rok temu drogie były jabłka oraz truskawki, a w tym krocie musieliśmy zapłacić za szparagi. Okazuje się, że to nie koniec wysokich cen, a na pierwszy front wysuwają się truskawki i czereśnie.

Przypomnijmy, że na początku sezonu za truskawki musieliśmy zapłacić prawie 30 zł/kg. Obecnie ceny wahają się w okolicach 20 zł/kg. Na warszawskim Ursynowie za kilogram truskawek sprzedawanych na straganie zapłacimy 16 zł, ale na Żoliborzu przy stacji metra udało się nam znaleźć za 12 zł/kg. Nie bez znaczenia jest kraj pochodzenia owoców, bowiem sprzedawcy mocno podkreślają, które truskawki są z Polski.

W przypadku czereśni ceny są ogromne. Kilka tygodni temu RMF FM informowało o tym, że na jednym targowisku za kilogram czereśni należało zapłacić ponad 160 zł. Obecnie ceny powoli spadają, choć nadal są wysokie. Nawet w Biedronce kilogram czereśni w promocyjnej cenie kosztuje 29,99 zł, a w regularnej 39,99 zł.

Z "darów polskiej ziemi" staniały szparagi, za które obecnie zapłacimy ok. 8 zł za pęczek, ale również ziemniaki młode (3-5 zł/kg) oraz sałata masłowa. Powoli normuje się także cena pomidorów.

Maciej Kmera, ekspert rynku hurtowego w Broniszach tłumaczy, że spadek cen świadczy o unormowaniu rynku, ale skąd biorą się podwyżki owoców?

Czereśnie wciąż z horrendalną kwotą

Ekspert w rozmowie z Business Insider tłumaczy, że wysokie ceny wynikają z małej ilości polskich czereśni na rynku. Importujemy je z Serbii, Hiszpanii i Kazachstanu, a ceny na bazarkach to także wina wysokich marż.

Na ceny wpływa także pogoda. Ekspert wyjaśnia, że zimna wiosna oraz stosunkowo chłodne noce również są winne podwyżkom cen. Tłumaczy, że opóźnienia w wegetacji sięgają nawet kilku tygodniom. - Stąd też wyższe i rosnące ceny krajowych ubiegłorocznych warzyw - mówi bez ogródek.

W porównaniu z zeszłym rokiem ceny polskich warzyw wzrosły średnio o 13 proc. Ekspert tłumaczy, że wina leży także w pandemii koronawirusa. Sprzedawcy chcą odbić sobie covidowe straty i narzucają wyższe ceny. Wszak poza polskimi owocami i warzywami możemy zawsze kupić coś bardziej "egzotycznego".

Byłeś świadkiem ciekawego zdarzenia? Masz interesujące zdjęcia lub filmik? Podziel się z nami wysyłając na redakcja@biznesinfo.pl

Obserwuj nas w
autor
Kamila Jeziorska

Redaktor Biznesinfo. Absolwentka stosunków międzynarodowych na UKSW i studentka ostatniego roku politologii i dziennikarstwa. Uważa, że dziennikarstwo to nie tylko zawód, ale też misja. Uwielbia Stany Zjednoczone, jamniki i serial "House of Cards". Najbardziej lubi pisać na tematy polityczne i społeczne.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: Dariusz.dziduch@iberion.pl
biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat