BiznesINFO.pl Twój portfel Ile wydamy w tym roku na Wielkanoc? Efekty suszy i inflacji.
Biznesinfo.pl

Ile wydamy w tym roku na Wielkanoc? Efekty suszy i inflacji.

18 kwietnia 2019
Autor tekstu: Kasper Starużyk

Święta tuż tuż, ale wielu z nas, jak zwykle, zakupy odkłada na ostatnią chwilę. Jeśli też tak masz, to zobacz ile wydasz na zakupy w ostatnich dniach przed Świętami. Z analiz przeprowadzonych przez Provident wynika, że na Święta wydamy średnio 570 zł o 40 zł więcej, niż w roku ubiegłym .

Cena pszenicy, a cena pieczywa i cena mąki

Względem poprzedniego roku ceny pieczywa przed Świętami wzrosną o około 8-11% , co jest powiązane z suszą panującą w ciągu ostatniego lata. Przy zakupie pieczywa musimy więc liczyć się z większymi kosztami. Ceny zbóż innych od pszenicy także poszly do góry, więc zastąpienie bułek pszennych pieczywem z innych zbóż także nie uchroni nas przed wydatkami. Również nie możemy liczyć na promocyjne ceny mąki .

Cena cebuli wzrosła, podrożały też ziemniaki 

Produkty takie jak ziemniaki i cebula , bez których nie można wyobrazić sobie dań goszczących na świątecznych stołach, podrożały w tym roku znacząco, bo często niemal o połowę. Cena ziemniaków będzie odczuwalna wyraźnie. W dyskontach spożywczych cena za ziemniaki wynosi około 5 zł na 1 kg . W hipermarketach będzie to wyglądało bardzo podobnie.

Cena jajek

Pisanki w odróżnieniu od wcześniej omawianych produktów, nie będą nas aż tyle kosztować. Jajka w przeciwieństwie do innych produktów nie tylko nie zdrożały, ale w wielu regionach Polski są nawet tańsze niż w 2018 r. Od stycznia 2019 r. jajka staniały prawie o 100% , co wynika z ich nadmiernej ilości na rynku.

Pogoda na Święta zachęci także do grilla 

Ceny mięsa nie odczuły szczególnie niedawnych problemów z eksportem wołowiny na rynek czeski. Tylko inflacja odpowiada, że wzrasta cena mięsa. Za mięso zapłacimy więc około 2% więcej niż w tym samym okresie roku ubiegłego . Piękna pogoda jaką zapowiadają meteorolodzy z pewnością jednak wpłynie na wybór produktów mięsnych, które Polacy będą mogli piec na grillu.

Obserwuj nas w
autor
Kasper Starużyk

Redaktor naczelny Biznesinfo. Wcześniej w Bankier.pl, gdzie zajmował się wyszukiwaniem najciekawszych informacji gospodarczych z Polski i świata. Dziennikarską pasję odkrył na festiwalu reklamowym Golden Drum w Słowenii. Absolwent ekonomii na wydziale prawa, administracji i ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego i międzynarodowych stosunków gospodarczych Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, a także copywritingu w Szkole Mistrzów Reklamy. Miłośnik historii Hanzy i Morza Bałtyckiego.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: Dariusz.dziduch@iberion.pl
biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat