Ile zarabia kucharz u Magdy Gessler? Były pracownik ujawnił prawdę
Magda Gessler to jedna z najpopularniejszych polskich restauratorek oraz osobowość telewizyjna. Restauracje sygnowane nazwiskiem Magdy Gessler znają wszyscy, ale jak wygląda sprawa pracowników? Ile zarabiają kucharze? Były pracownik zdradził, że miesięcznie dostawał niewiele w stosunku do pracy, jaką wykonywał.
Z tego artykułu dowiesz się:
-
Na jakie zarobki mogą liczyć pracownicy Magdy Gessler
-
Co jeszcze jest dodatkowo liczone do pensji
Magda Gessler i zarobki jej pracowników
"Magda Gessler - kreatorka smaku i stylu. Właścicielka kilkunastu restauracji. Gotują u niej najlepsi kucharze w kraju" - brzmi zapowiedź popularnego programu, którego gospodynią jest restauratorka. Jednakże czy owi "najlepsi kucharze w kraju" inkasują bardzo dobre zarobki?
Kilka lat temu o sprawie Magdy Gessler wypowiedział się krytyk kulinarny, Maciej Nowak. Za pośrednictwem Facebooka napisał: " Zatrudniacie kelnerów na czarno, za grosze, w najlepszym wypadku na umowach śmieciowych. Napiwki to podstawa ich wynagrodzenia za ciężką i niewdzięczną pracę". Dodał, że doliczanie 10 proc. serwisu do rachunku to ograbianie kelnerów z napiwków.
W sprawie zarobków wypowiedział się także jeden z byłych pracowników Magdy Gessler. Mężczyzna w jednym z wywiadów dla niemieckiej gazety przyznał, że dostawał zaledwie 2,7 tys. złotych miesięcznie.
Magda Gessler - ile zarabiają kucharze pracujący w jej kuchniach?
Co więcej, wyjaśnił, że czas pracy w knajpie Magdy Gessler jest nienormowany, a zatem ci, którzy myśleli o wyjściu po 8 godzinach, mogliby się przeliczyć . Ujawnił, że po kilku miesiącach dostał umowę na pół roku ze stawką godzinową wynoszącą 11 złotych.
Dodał, że wynagrodzenie opiewało również w napiwki, jednakże te nie zawsze są pewnym źródłem zarobku - wszak zdarzają się klienci, którzy nie zwykli ich zostawiać. Dodatkowo, napiwki zazwyczaj dzielone są na wszystkich pracowników na zmianie, dlatego niekoniecznie będzie to zadowalająca kwota.
Marcin Kowalski dodał, że szefowa obcięła pensje i dodała, że "rynek jest szeroki i głęboki", a czasy ciężkie . Finalnie, Magda Gessler nie przedłużyła współpracy ze swoim pracownikiem. Podobny los spotkał wielu kucharzy - nie tylko tych, którzy pracowali dla sławnej restauratorki.
Byłeś świadkiem ciekawego zdarzenia? Masz interesujące zdjęcia lub filmik? Podziel się z nami wysyłając na redakcja@biznesinfo.pl