Ceny jabłek rekordowo poszły w górę. Jeszcze więcej płacimy też za dwa inne rodzaje produktów
Jabłka droższe o 74 procent
Ceny żywności notują rekordowe podwyżki względem ubiegłego roku. Główny Urząd Statystyczny sprawdził, jak teraz wyglądają ceny w województwie mazowieckim. Drastyczne wzrosty dotyczą cen owoców i warzyw, a najgorzej wypadają pod tym względem jabłka. Marzec był pod tym względem rekordowy.
Jabłka podrożały aż o 74 proc. w stosunku do danych z ubiegłego roku - podaje serwis money.pl. Ale nie tylko jabłka zanotowały spore podwyżki. Więcej musimy zapłacić za pomidory (wzrost o 5 proc.), włoszczyznę (6 proc.) czy rzodkiewkę (14 proc.).
Nie tylko jabłka. Inne produkty także drastycznie podrożały
Z danych GUS wynika, że znacznie więcej trzeba także zapłacić za mięso i wędliny. W tym przypadku podwyżki wynoszą od 20 do 30 procent więcej. Jeśli chcemy kupić schab, to musimy być gotowi na wydatek większy o 30 proc. Wędliny są droższe o ok. 20 proc., natomiast za pierś z kurczaka trzeba zapłacić o 11 proc. więcej.
Jabłka droższe o ponad 70 proc., mięso o 30 proc., a czy są jakieś dobre wieści? W tym roku taniej kupimy jajka, co jest zaskoczeniem, gdyż jeszcze niedawno Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz ostrzegała przed podwyżkami, które nie są jednak na razie odczuwalne. Niewielkie różnice cen dotyczą nabiału - za ser, mleko, czy jogurt trzeba zapłacić o 5-7 proc. więcej. Podobnie jest w przypadku pieczywa.
Inflacja duża wyższa od założeń NBP
Warto przypomnieć, że niedawno Główny Urząd Statystyczny poinformował, że średnio ceny w gospodarce zanotowały podwyżki w marcu o 4,6 proc. Taka inflacja jest znacznie wyższa, niż wynosi cel banku centralnego, który przewiduje, że wskaźnik powinien się utrzymać na poziomie 2,5 proc. z maksymalnym 1-proc. odchyleniem.