Koniec browaru w Leżajsku. Powodem reorganizacja firmy
Reorganizacja produkcji w Grupie Żywiec jest przyczyną zamknięcia browaru w Leżajsku. Piwo marki Leżajsk będzie produkowane w pozostałych czterech zakładach należących do firmy.
Według Grupy Żywiec, skupienie się na produkcji w czterech zakładach zwiększy efektywne wykorzystanie mocy produkcyjnych . Dzięki temu krokowi, Grupa zdobędzie konkurencyjną pozycję na rynku.
Zamykają browar w Leżajsku
Według wypowiedzi prezesa zarządu Grupy Żywiec, Simona Amora, cytowanej przez Interię, zakładem który zostanie zamknięty, jest Browar Leżajsk . Decyzję podjęto po “dogłębnej analizie”.
Browar w Leżajsku istnieje od 1978 roku, zaś samo piwo warzone jest w mieście od XVI wieku . Zakład zatrudniał, według informacji Interii, 103 pracowników , a dwa lata temu uwarzył ok. 800 tys. hl piwa .
Zamknięcie browaru nie oznacza jednak końca piwa marki Leżajsk . Jego produkcja zostanie przeniesiona do innych zakładów Grupy Żywiec.
Pracownicy otrzymają wsparcie
Amor, cytowany przez Interię, powiedział, że zmiana jest niezbędna do adaptacji do warunków rynkowych . Pozwoli również na budowę silnej firmy w przyszłości.
Prezes zarządu zapewnił również, że będzie organizowane wsparcie dla pracowników zamykanego browaru . Rozmowy ze związkami zawodowymi mają się niedługo rozpocząć.
Celem dialogu ze związkami, według informacji Interii, ma być stworzenie specjalnych programów dla pracowników . Mają one im pomóc przejść przez okres likwidacji browaru oraz tuż po nim.