Kupiłeś ten ser? Natychmiast go wyrzuć. GIS ostrzega przed tym produktem
Ser żółty plastrach to produkt, który znajduje się na podstawowej liście zakupów w wielu polskich domach. Jeżeli ten produkt ostatnio znalazł się także w waszym koszyku, powinniście zachować ostrożność. Inspektorzy sanitarni wykryli w jednej z partii sera bakterie Salmonelli.
Pałeczki Salmonelli mogą być szkodliwe dla zdrowia
Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny w jednej z pięciu próbek sera “Złoty Mazur” firmy Mlekpol z Grajewa wykryto bakterie Salmonella Newport. GIS Przypomina, że spożycie takiego produktu może być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Pałeczki Salmonelli, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Zobacz też: Z mapy znika coraz więcej sklepów. Polacy nie będą mieli gdzie robić zakupów?
Jak tak można? Ktoś okrutnie żeruje na mieszkańcach zalanych terenówNumer partii i data przydatności do spożycia skażonego produktu
Szkodliwe dla zdrowia bakterie wykryto w produkcie o nazwie ser “Złoty Mazur” i pojemności 150 g z partii o numerze: 30.08/P6 16:59 z datą przydatności do spożycia 28.11.2024 roku. Kod kreskowy znajdujący się na produkcie że skażonej partii to: 5900820008406. Producentem sera, o którym pisze Główny Inspektorat Sanitarny, jest Spółdzielnia Mleczarska "MLEKPOL" w Grajewie.
Inspektorzy badają, jak doszło do zatrucia
Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, producent niezwłocznie podjął działania w celu wycofania z obrotu zakwestionowanego produktu. Cały czas trwa jednak ustalanie, jak mogło dojść do zakażenia produktu bakteriami Salmonelli. Organy Inspekcji Weterynaryjnej wyjaśniają, czy producent dopełnił w tej sprawie wszelkich procedur i formalności.
Co zrobić, jeżeli mamy w domu opakowanie sera żółtego, który może być skażony? Przede wszystkim nie należy go jeść. Jeżeli nie spojrzeliśmy wcześniej na opakowanie, spożyliśmy skażony produkt i doszło do zatrucia pokarmowego, należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem.