Lidl i Biedronka wycofują ze sprzedaży skażone partie mięsa
Z tego artykułu dowiesz się:
-
Jaki produkt wycofuje Lidl
-
Jaki produkt wycofuje Biedronka
-
Jakie nieprawidłowości wykryto w jedzeniu
Lidl wycofuje mięso mielone
Lidl, w trosce o zdrowie klientów, usuwa z regałów mięso mielone z fileta kurczaka 400 g. Wadliwa okazała się partia mięsa wyprodukowana przez firmę Animex o numerze 2261003858, z terminem przydatności do spożycia: 04.03.2021.
Główny Inspektor Sanitarny (GIS) wydał komunikat w tej sprawie i przygląda się procedurze wycofywania produktu z uwagi na ryzyko, jakie niesie za sobą spożycie mięsa mielonego od Animex. TVN24 podaje, że Inspekcja Weterynaryjna wykryła w tym produkcie Salmonellę z grupy 0:9. Bakterie rozpoznano w 4 z 5 próbek poddanych weryfikacji, które oferuje na swoich półkach Lidl.
Zakażenie Salmonellą ujawnia się zazwyczaj po 10-48 godzinach od spożycia skażonego produktu. Symptomy zakażenia to przede wszystkim silne bóle brzucha, biegunka, nudności, wymioty, gorączka lub stan podgorączkowy.
W związku z zagrożeniem GIS odradza spożywanie partii mięsa mielonego z Lidla, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku zatrucia zaleca bezzwłoczny kontakt z lekarzem.
[ EMBED-11 ]
Działania zapobiegawcze podjął nie tylko Lidl, lecz także spółka odpowiedzialna za produkcję wadliwego produktu. Zakład Animex Kutno sp. z o. o. Odział K2 w Kutnie rozpoczął już procedurę wycofywania mięsa z rynku i podejmuje wszelkie działania , które mają ograniczyć ryzyko zanieczyszczenia mikrobiologicznego.
Biedronka usuwa z półek mięso drobiowe
W ostatnich dniach nie tylko Lidl był zmuszony do interwencji. Z podobną sytuacją mierzy się także Biedronka . W reakcji na komunikat GIS Biedronka zdecydowała się zdjąć z półek sznycel z fileta z piersi kurczaka 300 g, również od firmy Animex . Niezdatna do spożycia partia jest opatrzona numerem 2272003053, a termin trwałości produktu upływa 7.03.2021 r.
W tym artykule również wykryto bakterie Salmonelli. „Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy ”, czytamy w komunikacie, który dla mięsa z Biedronki wydał GIS.
Z uwagi zagrożenie dla zdrowia Inspekcja odradza spożywania mięsa drobiowego zakupionego w oddziałach sieci handlowej Biedronka. Każdy, kto nabył skażony produkt jest proszony o jego wyrzucenie lub zwrócenie do sklepu, w którym został nabyty.
Biedronka zadeklarowała, że poszkodowani konsumenci, którzy zdecydują się oddać wadliwe mięso mogą liczyć na zwrot kosztów nabycia produktu. W celu odzyskania pieniędzy należy dostarczyć nie tylko mięso, lecz także jego opakowanie , aby ułatwić identyfikację wadliwej partii.
Stosowne kroki w zakresie dbania o bezpieczeństwo zdrowotne konsumentów podjęła również spółka odpowiedzialna za produkcję mięsa. „W związku ze stwierdzoną niezgodnością mikrobiologiczną (obecność Salmonelli) w partii produktu podjęliśmy decyzję o wycofaniu z obrotu w/w partii” , czytamy w komunikacie spółki Animex, który na swojej stronie zamieściła Biedronka.