Niedługo lepiej wybierzesz mięso w sklepie. Przy każdym kawałku znajdziesz odpowiednią flagę
Mięso z flagą
Ministerstwo Rolnictwa informuje w komunikacie prasowym o opublikowanym pod koniec czerwca rozporządzeniu zmieniającym rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Resort podkreśla, że celem nowelizacji rozporządzenia było wprowadzenia na etapie sprzedaży detalicznej wymogu umieszczenia poza informacją słowną o państwie pochodzenia mięsa świeżego, schłodzonego i zamrożonego także informacji pod postacią grafiki przedstawiającej flagę tego państwa pochodzenia.
Ministerstwo Rolnictwa podkreśla w komunikacie, że obowiązek prezentowania grafiki przedstawiającej flagę państwa pochodzenia jest uzupełnieniem informacji, która w obecnym stanie prawnym musi być udostępniana konsumentom w obiektach handlowych na wywieszce umieszczonej w widocznym miejscu, towarzyszącej bezpośrednio prezentacji mięsa. Resort przypomina, że obowiązek podawania informacji dotyczących państwa pochodzenia w przypadku nieopakowanego świeżego, schłodzonego i zamrożonego mięsa ze świń, owiec, kóz i drobiu wprowadziło rozporządzenie z końca 2017 roku zmieniające rozporządzenie w sprawia znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych.
Przepisy nakładające obowiązek znakowania mięsa sprzedawanego na wagę grafiką przedstawiającą flagę kraju pochodzenia produktu wejdą w życie pod koniec września, by dać czas przedsiębiorcom na dostosowanie się do nowych wymagań.
- Mając na uwadze potrzebny czas na dostosowanie się przedsiębiorców do nowych wymagań uwzględniono 90-dniowy okres przejściowy, co oznacza, że przepisy rozporządzenia wejdą w życie w dniu 30 września 2020 r. - informuje Ministerstwo Rolnictwa. Od końca maja ubiegłego roku flagą kraju pochodzenia muszą być znakowane ziemniaki. Początkowo taki obowiązek dotyczył ziemniaków sprzedawanych luzem, w tym roku rozszerzono go również o ziemniaki pakowane.