Ostrzeżenie dotyczące żywności. Na jajkach wykryto groźną bakterię
Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym informuje o stwierdzeniu bakterii Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj konsumpcyjnych.
Zagrożenie
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek dwóch partii jaj określonych poniżej - informuje GIS.
GIS ostrzega, że spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Produkt, na którym wykryto bakterie
Ten produkt to jaja L ściółkowe
Data minimalnej trwałości/numerem partii:
2023-06-18 oraz 2023-06-23
Kod na skorupkach jaj:
2PL18041334
Producent:
Ferma PIWODA Jacek Zygmunt ul. Piwoda 202 37-522 Wiązownica
Główny Inspektorat Sanitarny przekazał, że producent podjął działania mające na cele poinformowanie odbiorców o konieczności wycofania partii jaj.
Zalecenia
Zalecenia, które przekazał Główny Inspektorat Sanitarny :
Nie należy spożywać partii jaj określonych w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
źródło:GIS