Wyszukaj w serwisie
biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat
BiznesINFO.pl > Polska i Świat > Szykuje się kolejny podatek, nie tylko na cukier. Mięso stanie się "towarem luksusowym"
Stanisław Węgrowski
Stanisław Węgrowski 06.02.2020 01:00

Szykuje się kolejny podatek, nie tylko na cukier. Mięso stanie się "towarem luksusowym"

biznes-info-640x433
Biznesinfo.pl

Podatek od mięsa. Nowy pomysł UE

Jak podaje gazeta, 5 lutego odbędzie się w Parlamencie Europejskim debata nad propozycją sprawiedliwego ustalania cen mięsa nazywaną też “opłatą środowiskową”. Raport na ten temat przygotowała koalicja TAPP, która apeluje, by za 2 lata we wszystkich krajach Unii Europejskiej obowiązywał dodatkowy podatek na sprzedawane mięso.

“Rz” pisze, że wpływy z podatku mogłyby wynieść 32,2 mld euro rocznie w 28 państwach członkowskich UE do 2030 roku. Koalicja TAPP uważa, że te pieniądze można by przeznaczyć na pomoc rolnikom w tworzeniu bardziej ekologicznych upraw i hodowli.

Według założeń, ceny wołowiny wzrosłyby o 2,01 zł za 100 gramów, wieprzowina miałaby podrożeć o 1,54 zł za 100 gramów, zaś kurczak o 0,73 zł za 100 gramów. 

Podatek niesie za sobą więcej korzyści

“Można by je również wykorzystać do obniżenia podatku VAT, do dotacji konsumenckich na warzywa i owoce, zapewnienia wsparcia finansowego gospodarstwom domowym o niskich dochodach oraz do wspierania krajów rozwijających się w dostosowywaniu się do zmian klimatu oraz w ochronie lasów i różnorodności biologicznej” - czytamy w “Rz”.

Z raportu wynika, że sprawiedliwe ceny mięsa w Europie mogą przyczynić się do redukcji emisji CO2 nawet o 120 mln ton rocznie. “Odpowiada to całkowitej emisji CO2 z czterech państw członkowskich UE: Irlandii, Danii, Słowacji i Estonii, oraz prawie 3% wszystkich emisji gazów cieplarnianych w UE” - pisze “Rz”.

Podatek to szansa na niższe koszty opieki zdrowotnej

Ale podatek od mięsa niesie za sobą więcej korzyści. Jeroom Remmers, dyrektor Koalicji TAPP, zwraca uwagę na to, że ograniczenie spożycia mięsa w UE obniży także koszty opieki zdrowotnej. “Europejczycy spożywają około 50 proc. więcej mięsa, niż rekomenduje się w zaleceniach żywieniowych. Możemy również zaoszczędzić miliardy euro rocznie dzięki niższym kosztom opieki zdrowotnej” - pisze “Rzeczpospolita”.

Więcej na temat opłaty środowiskowej przeczytasz w “Rzeczpospolitej”.