Dzień świętego Marcina to święto ważne w chrześcijańskiej, a także kulinarnej tradycji zarówno Polski, jak i naszych zachodnich sąsiadów. Na 11 listopada producenci i restauratorzy z Polski i Niemiec szykują dania z gęsi. Jak się okazuje, mięso z naszego kraju wywołało duże niezadowolenie za Odrą. Jaki jest powód?
Producenci żywności i miłośnicy tradycyjnej diety sprzeciwiają się popularnemu w ostatnich latach zjawisku nazywania dań wegetariańskich i wegańskich w sposób charakterystyczny dla potraw mięsnych. Część z nich żąda nawet zakazu sprzedaży produktów roślinnych w sposób nawiązujący do mięsa. Właśnie wydano orzeczenie TSUE w tej sprawie.
Zrównoważony rozwój to pojęcie, które coraz częściej pojawia się w kontekście produkcji żywności. Dla jednych jest to nowy sposób prowadzenia działalności, a inni rozwijają się w tym modelu od ponad 30 lat. Takim przykładem jest firma Goodvalley. Producent mięsa wieprzowego z Przechlewa posiada swoje uprawy zbóż, z których produkuje paszę dla zwierząt we własnym Młynie Paszowym, własne gospodarstwa i zakłady mięsne, a także biogazownie rolnicze. W ten sposób firma kontroluje cały łańcuch produkcji, dzięki czemu może zapewnić konsumentów, że na każdym etapie zadbano o najwyższe standardy jakościowe.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży jednej partii produktu mięsnego, w którym została wykryta bakteria E. coli. Osoby, które wcześniej produkt ten już zakupiły, pod żadnym pozorem nie powinny go spożywać. Sanepid przestrzega przed groźnymi dla zdrowia konsekwencjami.
Sieć handlowa Lidl podjęła szybką decyzję o wycofaniu jednego z mięsnych produktów ze swoich sklepów po otrzymaniu informacji o możliwym zanieczyszczeniu. Ostrzeżenie zostało przekazane przez Główny Inspektorat Sanitarny (GIS), co skłoniło Lidla do podjęcia natychmiastowych działań.
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) ostrzega przed konkretnym produktem mięsnym dostępnym w sieci Lidl. W jednej partii wykryto plastik. Lidl apeluje do swoich klientów. Powinni być ostrożni.
Fundacja zajmująca się ochroną praw zwierząt przeprowadziła śledztwo, które ujawniło mięso z maltretowanych świń było dostarczane do polskich sklepów, w tym także do Lidla. Sklep potwierdził te doniesienia i zabrał głos w tej sprawie.
Branża wędliniarska zwraca uwagę, że ceny mięsa w marketach mogą być zaniżone w stosunku do rzeczywistych kosztów produkcji.
Aldi postanowił zaangażować się w rewolucję ekologiczną jeszcze mocniej niż konkurencja. Podczas gdy wiele sieciówek zamierza wycofać jaja z chowu klatkowego, niemiecki dyskonter deklaruje rezygnację z mięsa z ferm. Zmiany odczują przede wszystkim mniej zamożni klienci.Z tego artykułu dowiesz się:Które sieciówki zadeklarowały wycofania jajek z chowu klatkowegoDo kiedy Aldi zamierza zrezygnować z mięsa z fermJakie mogą być konsekwencje tej decyzji
Czerwone mięso znalazło się pod lupą Unii Europejskiej, która chce wyłączyć je z promocji żywności. Polscy rolnicy obawiają się najgorszego, ale zapowiadają, że nie będą składać broni.Z tego artykułu dowiesz się:Jakie są plany UE wobec czerwonego mięsaDlaczego mogą zaszkodzić Polsce
Drób podrożał na przestrzeni ostatnich miesięcy aż o jedną trzecią. Wszystkiemu winna jest ptasia grupa, która uniemożliwia eksport mięsa poza granice Polski. Przedłużająca się epidemia może sprawić, że kolejne podwyżki pojawią się także drugiej połowie roku.Z tego artykułu dowiesz się:Jak ceny drobiu kształtują się w ostatnich miesiącachJaki wpływ na te podwyżki ma ptasia grypaIle ognisk epidemii jest obecnie w Polsce
Branża mięsna może zacząć się bać - organizacje pozarządowe wywierają wpływ na Unię Europejską, a przez to mięso może stać się towarem nieosiągalnym. Niderlandy już testują możliwości wprowadzenia podatku od mięsa, a zza horyzontu wyłania się zakaz jego reklamowania.Z tego artykułu dowiesz się:Jak wygląda kwestia podatku od mięsaW których krajach zyskuje on aprobatęCzym miałby być zakaz reklamy mięsa
65 proc. – o tyle w ciągu ostatnich pięciu miesięcy wzrosły ceny kurczaków. Czy w najbliższym czasie można spodziewać się poprawy? Niestety nic nie wskazuje na to, że podwyżki odejdą do przeszłości. Eksperci ostrzegają wręcz przed utratą nawet 30 proc. mięsa drobiowego. Ceny kurczaków w ciągu ostatnich 5 miesięcy zdrożały o ponad 60 proc.Dlaczego czeka nas problem z dostępnością drobiuGdzie występują największe problemy
Z tego artykułu dowiesz się:Ile osób zamierza zrobić zakupy na promocjiDlaczego rosną ceny jajekDlaczego spadają ceny mięsa
Z tego artykułu dowiesz się:Jaką decyzję podjęła BiałoruśKtóre województwa są objęte dodatkowymi restrykcjamiIle przypadków ASF potwierdzono w Polsce
Z tego artykułu dowiesz się:Dlaczego ceny zbóż stale rosnąIle kosztuje tona pszenicyCo przyczynia się do wzrostu cen mięsa
Z tego artykułu dowiesz się:O negatywnym wpływie mięsa na zdrowie człowiekaDlaczego wzmożona ilość spożywanego mięsa może być niebezpiecznaKtóra grupy społeczne coraz częściej decydują się na odejście od spożywania mięsa
Kurczaki z drukarek 3D nie są obcą technologią dla KFC. Dlatego też firma postanowiła zainwestować w to innowacyjne rozwiązanie. Wszystko spowodowane jest coraz poważniejszym zagrożeniem, że wkrótce na świecie zabraknie mięsa. KFC rozpoczęło ścisłą współpracę z rosyjską firmą z branży biotechnologicznej 3D Bioprinting Solutions.