Znaleźli sposób, żeby ominąć podatek cukrowy? Jeden "trik" może zmniejszyć ceny
Z tego artykułu dowiesz się:
-
Ile wynosi podatek cukrowy
-
Kto nie musi go płacić
-
Dlaczego inne produkty bogate w cukier nie zostały opodatkowane
Podatek cukrowy narzędziem w walce z otyłością
Podatek cukrowy to jedna z opłat, które obowiązują od początku 2021 roku. Jego wprowadzenie nie obyło się bez kontrowersji - nic dziwnego, pojawia się coraz więcej wątpliwości w związku z tym, czemu wprowadzenie nowej daniny miało służyć.
Podatek cukrowy zobowiązuje osoby prowadzące działalność gospodarczą do przekazywania części kosztów otrzymanych z tytułu sprzedaży słodkich napojów i alkoholu sprzedawanego w opakowaniach o objętości poniżej 300 ml - tzw. małpek, a także tych z dodatkiem substancji aktywnej (kofeiny lub tauryny) bezpośrednio do budżetu państwa.
Opłata nie jest taka sama dla każdego rodzaju napoju. Zależy od ilości substancji słodzącej, która znajduje się w produkcie i składają się na nią dwie części: 50 gr na litr napoju z dodatkiem cukru lub substancji słodzącej i 5 groszy za każdy nadprogramowy gram cukru w napoju. Każdy nadprogramowy gram oznacza wartości większe niż 5 gramów cukru na 100 ml napoju. Ponadto może zostać naliczona także opłata dodatkowa - za napój z tauryną lub kofeiną należy doliczyć jeszcze dodatkowe 10 groszy.
Jeśli chodzi o wspomniane “małpki”, firmy są zobowiązane przekazywać 25 zł od litra stuprocentowego alkoholu. Oznacza to, że za butelkę 100 ml wódki 40 proc. opłata wynosi złotówkę, a „małpki” 250 ml wina 14 proc. - 88 groszy.
Podatek płacą konsumenci
Odkąd pojawił się pomysł wprowadzenia podatku cukrowego, nietrudno było przewidzieć, że koszty z tytułu uiszczania opłaty przejdą na konsumentów. I tak od 1 stycznia Polacy doświadczają sporego wzrostu cen napojów w sklepach. Butelka Coca-Coli o pojemności 1,75 l kosztuje w tej chwili w Biedronce 6,29 zł. Wcześniej tyle samo napoju można było kupić już za 4,35 zł.
Podatek cukrowy bardzo łatwo można ominąć
Podatku cukrowego nie będzie musiało jednak zapłacić wiele firm. Chodzi o wszystkie miejsca, w których napoje wytwarzane są w dystrybutorach. W automatach w sieciach fastfood wykorzystuje się syropy, które rozcieńczane są z wodą i mimo że za napoje ze sklepowych półek zapłacimy więcej, w restauracjach ich cena pozostanie bez zmian.
McDonald’s jest zdania, że brak przejrzystości przepisów pozwala na tego typu praktyki.
– Wraz z naszymi doradcami analizujemy ustawę o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów. W kwestii syropów pojawiają się niejasności co do sposobu i wysokości odprowadzania opłaty. Liczymy na doprecyzowanie tych kwestii – wyjaśniła cytowana przez Forsal Anna Borys-Karwacka z McDonald’s.
W jaki sposób przepisy interpretuje producent napojów - Coca-Cola? Firma przeprowadziła analizę przepisów ustawy o zdrowiu publicznym w zakresie podatku cukrowego.
– Zgodnie z nią same syropy do przygotowywania napojów z automatów nie są objęte opłatą cukrową, gdyż nie są środkiem spożywczym. Należy jednak zaznaczyć, że w tej kwestii czekamy na jednoznaczną wykładnię właściwych organów. Niestety w innych, budzących wątpliwości interpretacyjne kwestiach związanych z daniną cukrową nie otrzymaliśmy z Ministerstwa Zdrowia, Ministerstwa Finansów ani z Krajowej Informacji Skarbowej żadnej wiążącej interpretacji przepisów ww. ustawy – wyjaśnił przedstawiciel Coca-Cola Polska, cytowany przez portal.
Cukier cukrowi nie równy
Zdecydowanie dziwi fakt, że podatek cukrowy dotyczy jedynie słodkich napoi i alkoholu. W końcu cukier obecny jest w dzisiejszych czasach w wielu produktach i nie mowa tu wcale o słodyczach.
Mimo wciąż niewielkiej świadomości Polaków w kwestiach zdrowego odżywiania wszyscy doskonale zdają sobie sprawę, że słodzony napój, czy czekolada to produkty niezdrowe, po które nie należy sięgać zbyt często. Co innego, jeśli chodzi o artykuły spożywcze, o których nigdy nie pomyślelibyśmy, że mogą zawierać cukier.
Zwracając uwagę na składy produktów, łatwo jest zauważyć, że cukier i substancje słodzące dodawane są naprawdę do wszystkiego. Cukier znajdziemy w pieczywie, daniach instant, przyprawach, sosach, a nawet w mięsie. Dlaczego więc opłata nałożona jest jedynie na napoje? Być może ma to związek, z tym że słodkie napoje dostępne w Polsce produkowane są w większości przez zagraniczne koncerny. Najprawdopodobniej zagadka ta nigdy nie zostanie rozwiązana, pytanie brzmi, czy rząd zdecyduje się na wprowadzenie kolejnych opłat mających na celu zmniejszenie spożycia cukru.