Horrendalne podwyżki cen warzyw. Przyczyną wcale nie pandemia
Z tego artykułu dowiesz się:
Z czego wynika podwyżka cen warzyw
Jak kształtują się ceny poszczególnych produktów
Które warzywa są najtańsze
Podwyżka cen warzyw importowanych
Podwyżki cen na stałe wkroczyły do pandemicznej rzeczywistości. Jednak wzrost cen zauważalny na Warszawskim Rolno-Spożywczym Rynku Hurtowym w Broniszach ma tym razem zupełnie inne podłoże.
Drożyzna dotyczy warzyw importowanych, zwłaszcza z Hiszpanii. Dlaczego? Na początku tego roku kraj z Półwyspu Iberyjskiego mierzył się z drastycznym załamaniem pogody. Onet donosi, że styczniowe opady śniegu w Hiszpanii były największe od ponad 50 lat. Niecodzienna sytuacja pogodowa spowodowała podwyżkę niektórych produktów.
Podwyżka za podwyżką. Które warzywa są najdroższe?
Tegoroczna podwyżka cen obejmuje wiele produktów stanowiących nieodłączny element diety warzywnej, która z roku na roku staje się coraz bardziej popularna. Interia donosi, że bardzo wysoką cenę trzeba zapłacić np. za bakłażana (18-22 zł za 1 kg). Z kolei cukinia kosztuje od 11 do 13 zł za 1 kg. Niewiele tańsze są uwielbiane przez wielu Polaków brokuły (8,50-9,50 zł za 1 kg) i kalafiory (6,65-9 zł za sztukę), choć ich cena może wahać się w zależności od kraju pochodzenia.
Podwyżka nie dotyczy tym razem papryki czerwonej i żółtej, którą można zdobyć w cenie od 6,20 do 7,50 zł za 1 kg. Na początku stycznia kilogram tego warzywa o korzeniach hiszpańskich kosztował ok. 9 zł. Obecny spadek cen papryki ma związek z faktem, że na polskim rynku pojawiła się także odmiana holenderska.
Podstawowy składnik wielu polskich potraw - pomidor, również waha się cenowo (od 3,50 do 11 zł za 1 kg). - Wszystko zależy od tego, jaki to pomidor. Są pomidory zwykłe i malinowe. Rozpiętość cenowa występuje również ze względu na kraj pochodzenia. Jest pomidor z Holandii z Belgii, ale dostaniemy też pomidora z Maroko i on jest tańszy niż ten europejski - tłumaczyła Anna Kaszewiak, ekspert ds. promocji i komunikacji Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego w Broniszach.
Wśród importowanych warzyw można znaleźć także ziemniaki. Ich cena oscyluje między 0,53 zł do 0,8 zł za kg. Z kolei za kilogram młodych ziemniaków należy zapłacić od 3,25 do 3,75 zł. Uśredniona cena kilograma ziemniaków w Broniszach to 3,50 zł.
Na targu można zaopatrzyć się również w sałatę. Cena różni się w zależności od rodzaju. Sałata karbowana kosztuje od 2,50 do 3,30 zł za sztukę, a sałata masłowa - od 2 do 3 zł za główkę. Zdecydowanie najdroższa jest jednak popularna sałata lodowa, której cena waha się między 3,20 a 4 zł za sztukę.
Polskie zbiory uniknęły podwyżek
Tym razem podwyżka nie dotyczy warzyw krajowych. Powodem dość stabilnych cen jest przedłużony lockdown gastronomii. - Sprzedaje się mniej kapusty na kapustę kiszoną, bo stołówki, bary i restauracje kupują tego mniej. Więcej warzyw schodzi w małych opakowaniach po 0,5 do 1 kg, a więc są kupowane przez gospodarstwa domowe, a mniej sprzedaje się w dużych opakowaniach po 5, 10 kg - zdradziła Kaszewiak.
Na targu w Broniszach można przebierać w różnych produktach w korzystnych cenach. Kilogram kapusty białej kosztuje od 0,50 do 0,75 zł, kapusty czerwonej - od 0,70 do 0,90 zł, a kwaszonej - od 3,50 do 4 zł. Natomiast ceny brukselki mieszczą się w przedziale od 5 do 6 zł za 1 kg. Tanie są także buraki (0,55-1 zł za 1kg) i cebula biała (0,75-1,10 zł za 1 kg). Na klientów czekają również marchew, seler i pietruszka w równie okazyjnych cenach.
Poza tym na targu można w dalszym ciągu zdobyć krajowe ziemniaki bardzo dobrej jakości. - Ubiegły rok był dobrym rokiem dla ziemniaka i warzyw kapustnych. Nie było problemów z chorobami przechowalniczymi - przyznała przedstawicielka targu. Obecnie za kilogram ziemniaków trzeba zapłacić od 0,40 zł do 0,66 zł, a średnia cena to 0,50 zł. Brak podwyżki cen ma związek z faktem, że w ubiegłym roku był urodzaj na ziemniaki zarówno w Polsce, jak i w całej Europie.