BiznesINFO.pl Handel Poszli do smażalni ryb w Gdyni. Takie są ceny poza sezonem
Aut. Joymaster, domena publiczna/Zofia i Marek Bazak East News/Biznesinfo

Poszli do smażalni ryb w Gdyni. Takie są ceny poza sezonem

23 listopada 2023
Autor tekstu: Maria Gil-Sobczyk

W sezonie wakacyjnym urlopowicze zwracali uwagę, że tegoroczne ceny nad Bałtykiem są znacznie wyższe niż w poprzednich latach. Media informowały, że restauratorzy notują zmniejszony ruch, a turyści często decydują się przygotować posiłek we własnym zakresie niż udać do lokalu gastronomicznego. Jedna z czytelniczek “Faktu” wybrała się z dzieckiem do smażalni ryb w Gdyni. “Gdy odebrałam talerz z jedzeniem córeczki, aż zrobiłam fotkę” – przyznała kobieta.

Polacy chętnie jeżdżą nad morze

Zeszłoroczny sezon w Gdyni można zaliczyć do udanych – miasto odwiedziło o 180 tys. więcej osób niż w 2021 roku (559,5 tys. turystów oraz 598,7 tys. odwiedzających). Statystyki za bieżący rok poznamy dopiero za kilka miesięcy, ale nie ulega wątpliwości, że nadmorskie miasta takie jak Gdynia wciąż cieszą się dużym zainteresowaniem Polaków. Nie brakuje osób, które chętniej wybierają się w te okolice już poza typowym sezonem turystycznym. Z pogodą, jak to nad polskim morzem, różnie bywa, ale ceny w pensjonatach są często niższe. A w restauracjach?

Cukrowe załamanie. Ceny są najwyższe od lat
Nawet 7600 zł specjalnej emerytury. Chcą wprowadzić nowe świadczenie

Ile kosztuje ryba poza sezonem?

Skwer Kościuszki w Gdyni można przyrównać do Krupówek w Zakopanem. Czytelniczka “Faktu”, pani Lucyna, przyznała, że omijała wraz z rodziną tamtejsze eleganckie restauracje, bo nie chciała, aby “ktoś ich wykiwał”. W poszukiwaniu dań obiadowych zajrzała do smażalni ryb, gdzie zamówiła dla swojej córki panierowany filecik rybny z frytkami i surówką. Cena? 29 zł.

Nie jest to niska cena, ale uczciwie trzeba przyznać, że jak na dziecko porcja była spora. Podejrzewam, że nawet ja bym się najadła – relacjonowała klientka. Dodała, że zamówiła też herbatę Lipton z cytryną za 7 zł i podano ją błyskawicznie, a na obiad dla dziecka czekała niecałe 10 minut.

Porcja dla dziecka kontra danie dla dorosłego

Z cennika przesłanego przez panią Lucynę wynika, że najtańszą rybą w gdyńskiej smażalni jest flądra (tusza). Za 100 g zapłacimy w tym przypadku 12 zł. Do ceny za porcję ryby trzeba doliczyć też opłatę za dodatki skrobiowe – za frytki 12 zł, a za ziemniaki z wody 10 zł. Zamówić można też surówkę w cenie 12 zł.

Gdyński lokal oferuje też gotowe dania obiadowe. Filet z dorsza (180 g) z ziemniakami lub frytkami i surówką to wydatek rzędu 49 zł. Za zupę rybną zapłacimy 22 zł, flaki – 19 zł, a za rosół z makaronem bądź pomidorową – 13 zł.

Zbliża się graniczna data dla wielu Polaków. Urzędnicy czekają na wpłaty i dokumenty
Obserwuj nas w
autor
Maria Gil-Sobczyk

Redaktor Biznesinfo, copywriter i korektor językowy. W poprzednich latach dziennikarz Grupy KRN Media oraz specjalista ds. mediów społecznościowych. Ukończyła studia magisterskie z dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Szczególnie interesują ją tematy społeczne i gospodarcze, pilnie śledzi zmiany dotyczące rynku nieruchomości i finansów. Prywatnie pasjonują ją podróże, górskie wędrówki i cukiernicze rewolucje dokonywane we własnej kuchni.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: Dariusz.dziduch@iberion.pl
biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat