Produkt z Polski podbija Chiny. Chińczycy go uwielbiają
W ostatnim czasie wśród obywateli Chin obserwuje się rosnące zainteresowanie serem. Coraz częściej doceniają jego walory smakowe i wartości odżywcze. Wraz z coraz większą popularnością zachodnich dań, popyt na ser żółty w Chinach również zauważalnie wzrasta.
Polskie sery w Chinach
Polskie firmy produkujące sery, takie jak renomowane marki Serenada oraz Skarby Serowara ze Spółdzielczej Mleczarni Spomlek, zdobywają serca i podniebienia chińskich smakoszy.
Fascynacja serem w Chinach przybiera różne formy, od eksploracji nowych smaków po wykorzystanie sera w tradycyjnych chińskich potrawach, co pozwala na nowe kulinarne doświadczenia. W miarę jak coraz więcej osób w Chinach poszukuje różnorodności i unikalnych smaków, ser żółty zyskuje na popularności.
Przed kilkoma laty Mleczarnia Spomlek nawiązała współpracę z Chinami, jej początki sięgają prestiżowych targów SIAL w Szanghaju . To właśnie na tych targach podjęto pierwsze kroki w kierunku chińskiego rynku. Podejmując tę inicjatywę, Mleczarnia Spomlek wprowadziła do sprzedaży sery dojrzewające , które szybko zdobyły uznanie wśród coraz bardziej wymagających chińskich konsumentów.
Jakie sery jedzą Chińczycy?
Na półkach sklepowych w Chinach obecnie można zauważyć dominację żółtych serów, takich jak gouda, edam, cheddar, mozzarella , a także od czasu do czasu ementaler oraz twarde sery.
Widoczny jest wzrost zainteresowania serami dojrzewającymi. Jest to trend, który może jeszcze bardziej otworzyć drzwi dla polskich serów na chińskim rynku.
Spożycie sera w Chinach
Według danych od EUSMecentre.org, aż 40 proc. importowanych produktów nabiałowych do Chin stanowią sery żółte.
Roczne spożycie sera na mieszkańca w Chinach wynosi obecnie około 0,2 kg . Należy podkreślić, że widać wyraźny trend wzrostowy w tym zakresie.
Patryk Solarczyk/Magdalena Maffioli