Wyszukaj w serwisie
biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat
BiznesINFO.pl > Polska i Świat > Restauracja w Polsce z dwiema gwiazdkami Michelin. Po raz pierwszy w historii
Olgierd Maletka
Olgierd Maletka 22.06.2023 08:57

Restauracja w Polsce z dwiema gwiazdkami Michelin. Po raz pierwszy w historii

Kraków
Domena publiczna

PAP informuje, że krakowska restauracja Bottiglieria 1881 zdobyła drugą gwiazdkę Michelin. Tym samym jest pierwszym lokalem w Polsce, który osiągnął to prestiżowe wyróżnienie. 

Kulinarny Przewodnik Michelin

W poniedziałek, 19 czerwca, opublikowano tegoroczną edycję kulinarnego Przewodnika Michelin. W tym roku eksperci ocenili aż 49 restauracji w Polsce: z Warszawy, Krakowa i po raz pierwszy z Poznania.

Czas na elektryczne samoloty. Bilety na pierwszy lot już się wyprzedały

Druga gwiazdka Michelin dla Krakowa

Ogromny sukces odniosła krakowska „Bottiglieria 1881” prowadzona przez szefa kuchni Przemysława Klimę. Jest to pierwsza restauracja w Polsce, którą wyróżniono aż dwiema gwiazdkami Michelin.

Na stronie guide.michelin.com możemy przeczytać, że inspektorzy byli oczarowani dojrzałym podejściem szefa kuchni, a dania były dopracowane i bazowały na regionalnych i sezonowych składnikach. "Stonowane opisy w menu, takie jak 'Ryba z groszkiem' czy 'Wiejska wieprzowina', zdradzają kunszt i warstwy smaku, które kryją się w każdym daniu" - czytamy.

Biedronka pilnie ostrzega klientów. W znanym produkcie wykryto groźną bakterię.

Pierwsza gwiazdka Michelin w 2020 r.

„Rzeczpospolita” zwraca uwagę, że „Bottiglieria 1881” zdobyła pierwszą gwiazdkę Michelin 19 czerwca 2020 roku. Przemysław Klima został wówczas najmłodszym szefem kuchni z gwiazdką Michelin, a także zaliczył najszybszy czas, w którym otrzymał gwiazdkę od momentu przejęcia stanowiska szefa kuchni w środku pandemii.

Więcej gwiazdek Michelin dla polskich restauracji

W przewodniku wyróżniono także dwie nowe restauracje. Pierwszą z nich jest restauracja NUTA z Warszawy, doceniona "za menu degustacyjne, łączące polskie składniki, włoskie dziedzictwo kulinarne szefa kuchni Andrei Camastry oraz wpływy kuchni azjatyckiej”. 

Natomiast poznańska restauracja Muga zdobyła jedną gwiazdkę Michelin za "elegancką kuchnię o formalnym charakterze, charakteryzującą się głębią, finezją i równowagą smaków".

Tagi: restauracja