Polska coraz śmielej otwiera się na zagraniczne specjały. Doskonale znamy takie restauracje jak McDonald's, Burger King, KFC czy wciąż jeszcze nowy u nas Popeyes. Jednak wszystko wskazuje na to, że do tego grona gigantów dołączy jeszcze jeden. Pojawienie się tej sieci w naszym kraju z pewnością wywoła małe gastronomiczne trzęsienie ziemi.
Tadeusz Rydzyk wraz z Fundacją Lux Veritatis prowadzi kawiarnię. Klienci oceniają lokal pozytywnie, a ceny są dość przystępne. Jak się jednak okazuje, ostatnio niektóre produkty podrożały i klienci muszą zapłacić więcej za desery i gorące napoje. Znamy konkretne kwoty.
Wyjątkowa architektura, niezwykły design, filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, lokalizacja w starym parku w centrum Warszawy – restauracja KLONN gwarantuje spójne doświadczenie estetyczne i kulinarne, dając elegancką przestrzeń na mniej lub bardziej formalne rozmowy.
Jedna z bardziej kultowych restauracji w Poznaniu została zlikwidowana. Po 45 latach działalności właściciele lokalu nie ukrywają, że mają żal, ale okoliczności nie dały im innego wyboru. A powody w dalszym ciągu pozostają te same, co zwykle.
Pewna trzyosobowa rodzina postanowiła wybrać się na obiad do baru mlecznego koło Gdyni. Pani Lucyna przekazała redakcji “Faktu” rachunek, który przyszło im zapłacić za ten posiłek. Suma była zaskakująca.
Choć większość z nas zdaje sobie sprawę z tego, że za zjedzony w restauracji obiad trzeba zapłacić, nie brakuje osób, które zamiast uregulować rachunek, biorą nogi za pas i nie płacą ani grosza. Podobna sytuacja miała miejsce dawno temu w jednym z włoskich barów. Teraz, po 15 latach, skruszony klient wykonał gest, który wzruszył właścicieli lokalu.
Pierwsze restauracje Popeyes w Polsce zostały otwarte we Wrocławiu i Szczecinie. W czwartek, 21 września, otwarto trzecią w naszym kraju, a pierwszą w Warszawie restaurację amerykańskiej sieci fast food. Popeyes zapowiada kolejne dwie lokalizacje w stolicy.
Na gastronomicznej mapie Polski pojawił się nowy gracz. Tym razem jest to sieć restauracji z Niemiec. Pierwszy lokal otwarto w Warszawie, ale firma ma znacznie ambitniejsze plany podboju polskiego rynku.
Popyes otwiera kolejny lokal w Warszawie. Menu restauracji będzie można przetestować jeszcze przed otwarciem, natomiast w dniu otwarcia na klientów czekają specjalne okazje.
Znana na całym świecie sieć restauracji szybkiej obsługi zmienia właściciela. Jest to dosłowne trzęsienie na rynku - chociaż cena transakcji jest niższa od oczekiwań, i tak jest imponująca. Chodzi bowiem o kilka miliardów dolarów.
Sieć restauracji z Ameryki planuje otwarcie kolejnych lokali w Polsce. W tym celu ruszyła właśnie rekrutacja pracowników, podano również widełki płac. A te są bardzo atrakcyjne.
Ksawery ustawił się jako pierwszy w kolejce w czwartek rano 27 lipca. Wówczas jeszcze ponad doba dzieliła Szczecinian od otwarcia drugiej takiej restauracji w Polsce. Nastolatek pobił światowy rekord w staniu po specjalny darmowy roczny voucher – nikt nigdy dotąd nie czekał na Chicken Sandwich tak długo!
22 czerwca w Rydułtowach na Śląsku miało miejsce oficjalne otwarcie wyjątkowej restauracji McDonald's. Jako jedyna na świecie ma dach solarny złożony z paneli fotowoltaicznych. Zdjęcia prezentujemy poniżej.
PAP informuje, że krakowska restauracja Bottiglieria 1881 zdobyła drugą gwiazdkę Michelin. Tym samym jest pierwszym lokalem w Polsce, który osiągnął to prestiżowe wyróżnienie.
Siódmego lipca o godz. 11:00 we wrocławskim Pasażu Grunwaldzkim otworzy się pierwsza restauracja amerykańskiej sieci Popeyes. Tutejsi mieszkańcy wreszcie będą mogli skosztować słynnego kurczaka w luizjańskim stylu. W nadchodzących miesiącach kolejne lokale mają pojawić się w Szczecinie i Warszawie.
Kilka dni temu Kawiarnia Prowincjonalna w Nowym Sączu poinformowała, że z dniem 30 czerwca kończy działalność. Wiadomość wywołała poruszenie wśród społeczności na Facebooku – na ten moment post pożegnalny zebrał 1,7 tys. reakcji, 316 komentarzy i 276 udostępnień. Do tej chwili jesteśmy, mówiąc wprost, praktycznie okradani przez państwowe spółki energetyczne, które działają jak gangsterzy wymuszający haracz, notując dzięki temu niespotykane w historii, wielomiliardowe zyski – tak m.in. tłumaczy swoją decyzję właściciel lokalu.
Twórcy badania Opionated About Dining uznali krakowską restaurację “Bottigliera 18881” za jedną z najlepszych restauracji w Europie. Miejsce może się także poszczycić jedną gwiazdką Michelin.
Popeyes to sieć restauracji szybkiej obsługi, którą założono w Nowym Orleanie w 1972 roku. Słynie z dań przyrządzanych na bazie kurczaka marynowanego w specjalnych przyprawach oraz serwowania typowych dodatków kuchni amerykańskiej. W lipcu we Wrocławiu otworzy u nas swój pierwszy lokal – donosi „Rzeczpospolita”.
Texas Chicken zamierza otworzyć swoje lokale w naszym kraju. To sieć restauracji typu fast food, która w USA oraz na międzynarodowych rynkach jest poważną konkurencją dla KFC. Obecnie firma poszukuje u nas potencjalnych franczyzobiorców – informuje serwis wiadomoscihandlowe.pl.
Wiadomo, że w tym roku swoje lokale otworzy u nas amerykańska sieć fast foodów Popeyes Louisiana Kitchen, a niemiecki Woolworth zacznie od uruchomienia sześciu sklepów. Portal money.pl wskazuje, że to właśnie najgorętszy tegoroczny debiut, który może stać się konkurencją dla Pepco, Tedi czy Action. Natomiast węgierski gigant paliwowy MOL, choć działa w Polsce już od pewnego czasu, dopiero teraz zamierza przeprowadzić u nas prawdziwą ekspansję.
Popularna w USA sieć fast foodów chce podbić polski rynek. Wiadomo już, kiedy i gdzie pojawią się pierwsze lokale ze smażonymi kurczakami, informuje Business Insider.
W ostatnich dniach restauracja w woj. śląskim opublikowała na swoim profilu w mediach społecznościowych post, który wzbudził skrajne reakcje internautów. Okazuje się, że grupa osób nie zapłaciła za swój posiłek, czytamy stronie wp.pl.
Ukraińska sieć restauracji otworzy swój pierwszy lokal w warszawskim centrum handlowym Blue City. Do tej pory lokale Master Burger znajdowały się na Ukrainie i w Czechach — donosi portal wiadomoscihandlowe.pl. Dokładna data otwarcia nie została jeszcze podana.Master Burger to ukraińska sieć restauracji, która na razie działa na rynkach: czeskim i ukraińskim. W samym Kijowie posiada osiem lokalizacji.
Podwyżki cen sięgające aż 300 proc. nie dały właścicielowi białostockiego lokalu “Dobra Zmiana” innego wyboru niż zamknięcie biznesu. Wyjaśnia, że prędzej czy później każdy przedsiębiorca będzie musiał zmierzyć się z taką decyzją - jest ona nieunikniona.Bistro “Dobra Zmiana” według informacji Gazety.pl funkcjonowało od 2016 roku. Zatrudnienie w lokalu znalazło 10 osób. Jak ogłosił Patryk Chowaniak, właściciel lokalu, niedziela będzie ostatnim dniem jego funkcjonowania.
Restauracja Noma zostanie zamknięta. Ten kopenhaski lokal znalazł ważne miejsce na gastronomicznej mapie świata już wiele lat temu. Wyróżniono go trzema gwiazdkami Michelin i wielokrotnie uznawano za najlepszy w różnych rankingach. Zamknięcie restauracji nie oznacza jednak końca działalności firmy, gdyż Noma ma zmienić się w kulinarne laboratorium.
Krakowska restauracja Fiorentina wg. jury konkursu World Culinary Awards jest nr 1 w Polsce. Pierwsze miejsce w Polsce jest ogromnym osiągnięciem. Liczba restauracji na naszym rynku oraz konkurencja jest bardzo duża. Polska restauracja oprócz wyniku w naszym kraju, została uznana również za jedną z najlepszych w całej Europie.Na stronie restauracji czytamy, że w przeszłości zdobyła ona również prestiżową nagrodę Akademii Gastronomicznej podczas gali „Wine&Food Noble Night”, wyróżnienia w magazynie “Forbes” oraz wyróżnienia w przewodniku „Gault&Millau”.Fiorentina informuje, że w jej karcie znajdują się dania bazujące na świeżych, nieprzetworzonych i niezawierających konserwantów składnikach lokalnych. Dania te podane są w nowoczesnych aranżacjach i nieoczywistych połączeniach smaków. Potrawy przygotowane są z najwyższą starannością, z pełną dbałością o szczegóły i składniki serwowane w kilku odsłonach w czasie jednego kulinarnego doświadczenia. Jedną z jej specjalności jest sezonowana wołowina, przygotowywana na grillu opalanym węglem drzewnym. Restauracja informuje również, że serwuje wyjątkowy stek po florencku, a sekret bistecca alla fiorentina tkwi w wyjątkowym sposobie cięcia mięsa i jego jakości."»Najlepsza polska kuchnia w Krakowie« – to właśnie takim hasłem reklamuje swoją restaurację Fiorentina jego właściciel. Tę opinię podzielili jurorzy konkursu World Culinary Awards, którzy uznali krakowską Fiorentinę” za najlepszą restaurację w Polsce. Wyróżniono również dwie inne restauracje z Krakowa i jedną z Warszawy" – przekazał krakowski magistrat.