Rząd dorzuci podatek cukrowy do większej ilości produktów. Będziesz płacić krocie nawet za zdrowe rzeczy
Ministerstwo Finansów prowadzi prace nad nowelizacją przepisów odnoszących się do tzw. podatku cukrowego. Zmiany, które mają zostać wprowadzone będą niekorzystne m.in. dla producentów.
Obowiązek opłacania podatku cukrowego zostanie przeniesiony z detalistów na producentów i importerów.
Sadownicy reagują
Co zrozumiałe, zmiany te, nie podobają się sadownikom.
- Nie sposób doszukać się logiki w zamiarze zmian w ustawie cukrowej. Nowelizacja nie obejmie wyrobów cukierniczych i pozostałych artykułów dosładzanych białym cukrem, obciąży natomiast nektary, wartościowe napoje owocowe i soki wzbogacane witaminami , a przecież zawdzięczają one swój smak oraz wartości odżywcze owocom, w których cukier występuje naturalnie — uważa Julian Pawlak, prezes Krajowej Unii Producentów Soków.
Zapewne spowoduje to wzrost cen produktów z tej kategorii.
Zdaniem Pawlaka, absurdem jest wprowadzanie dodatkowych opłat na wartościowe produkty, do których nie dodano żadnego cukru.
Dodaje, że wartościowe produkty bez dodanego cukru, z wysoką zawartością owoców i bogate w witaminy i wiele innych składników niezbędnych dla organizmu człowieka zostaną zrównane podatkowo z bezwartościowymi pod względem odżywczym, za to mniej kosztownymi w produkcji kolorowymi napojami, zawierającymi w składzie wodę, cukier, substancje o charakterze słodzącym, sztuczne barwniki i aromaty.
KUPS apeluje o usunięcie nowych zapisów i utrzymanie wykluczenia z opłaty cukrowej nektarów i napojów z wysoką zawartością soku lub przecieru bez dodatku cukru.