Biedronka i Lidl wycofują całe partie mięsa. Była w nich salmonella
Z tego artykułu dowiesz się:
Jakie partie mięsa są wycofywane ze sprzedaży
Co z zakupionym mięsem mogą zrobić klienci
Czym grozi salmonella
Salmonella w mięsie z Lidla i Biedronki
Główny Inspektorat Sanitarny w ciągu jednego dnia wydał dwa komunikaty dotyczące wycofania ze sprzedaży mięsa sprzedawanego w Lidlu i Biedronce. W przypadku tego pierwszego chodzi o mięso mielone z fileta z kurczaka o nr partii 2261003858, natomiast w przypadku Biedronki jest to sznycel z fileta z piersi kurczaka o nr partii 2272003053.
W obu produktach inspekcja weterynaryjna wykryła bakterie salmonelli. Co więcej, podmiotem odpowiedzialnym za produkcję towaru jest Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno.
"Zakład Animex Kutno sp. z o. o. Odział K2 w Kutnie, po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Salmonella w produkcie mięso mielone z fileta z kurczaka nr partii 2261003858 rozpoczął procedurę wycofania tego produktu z rynku i podjął natychmiast wszelkie działania mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego" - informuje GIS na swojej stronie internetowej.
Takie same działania podjęto w przypadku mięsa z Biedronki. Portugalska sieć sklepów opublikowała także komunikat od producenta.
Salmonella dramatyczna w skutkach
"W związku ze stwierdzoną niezgodnością mikrobiologiczną (obecność Salmonella) w partii produktu podjęliśmy decyzję o wycofaniu z obrotu w/w partii" - pisze Animex i dodaje, że "decyzja podyktowana jest dbałością o najwyższe standardy bezpieczeństwa produktów i ma na celu wyeliminowanie ryzyka spożycia niezgodnego produktu przez konsumentów".
Firma w komunikacie zapowiedziała, że klienci, którzy zakupili feralny produkt mogą zwrócić go do sklepu i otrzymać zwrot pieniędzy. Z kolei GIS podkreśla, że produktów nie należy spożywać, a zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej.
Salmonella to choroba prowadząca do ogromnych zatruć pokarmowych, m.in.: duru brzusznego. Ten objawia się długotrwałą gorączką, bólami głowy, a nawet suchym kaszlem.
GIS przestrzega, że osoby, które spożyły feralną partię mięsa, powinny jak najszybciej skontaktować się z lekarzem.