BiznesINFO.pl Handel Biedronka i Lidl wycofują całe partie mięsa. Była w nich salmonella
wikimedia/Artur Andrzej

Biedronka i Lidl wycofują całe partie mięsa. Była w nich salmonella

6 marca 2021
Autor tekstu: Kamila Jeziorska

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jakie partie mięsa są wycofywane ze sprzedaży

  • Co z zakupionym mięsem mogą zrobić klienci

  • Czym grozi salmonella

Salmonella w mięsie z Lidla i Biedronki

Główny Inspektorat Sanitarny w ciągu jednego dnia wydał dwa komunikaty dotyczące wycofania ze sprzedaży mięsa sprzedawanego w Lidlu i Biedronce. W przypadku tego pierwszego chodzi o mięso mielone z fileta z kurczaka o nr partii 2261003858, natomiast w przypadku Biedronki jest to sznycel z fileta z piersi kurczaka o nr partii 2272003053.

W obu produktach inspekcja weterynaryjna wykryła bakterie salmonelli. Co więcej, podmiotem odpowiedzialnym za produkcję towaru jest Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno.

"Zakład Animex Kutno sp. z o. o. Odział K2 w Kutnie, po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Salmonella w produkcie mięso mielone z fileta z kurczaka nr partii 2261003858 rozpoczął procedurę wycofania tego produktu z rynku i podjął natychmiast wszelkie działania mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego" - informuje GIS na swojej stronie internetowej.

Takie same działania podjęto w przypadku mięsa z Biedronki. Portugalska sieć sklepów opublikowała także komunikat od producenta.

Salmonella dramatyczna w skutkach

"W związku ze stwierdzoną niezgodnością mikrobiologiczną (obecność Salmonella) w partii produktu podjęliśmy decyzję o wycofaniu z obrotu w/w partii" - pisze Animex i dodaje, że "decyzja podyktowana jest dbałością o najwyższe standardy bezpieczeństwa produktów i ma na celu wyeliminowanie ryzyka spożycia niezgodnego produktu przez konsumentów".

Firma w komunikacie zapowiedziała, że klienci , którzy zakupili feralny produkt mogą zwrócić go do sklepu i otrzymać zwrot pieniędzy. Z kolei GIS podkreśla, że produktów nie należy spożywać, a zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej.

Salmonella to choroba prowadząca do ogromnych zatruć pokarmowych, m.in.: duru brzusznego. Ten objawia się długotrwałą gorączką, bólami głowy, a nawet suchym kaszlem.

GIS przestrzega, że osoby, które spożyły feralną partię mięsa, powinny jak najszybciej skontaktować się z lekarzem.

Obserwuj nas w
autor
Kamila Jeziorska

Redaktor Biznesinfo. Absolwentka stosunków międzynarodowych na UKSW i studentka ostatniego roku politologii i dziennikarstwa. Uważa, że dziennikarstwo to nie tylko zawód, ale też misja. Uwielbia Stany Zjednoczone, jamniki i serial "House of Cards". Najbardziej lubi pisać na tematy polityczne i społeczne.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: Dariusz.dziduch@iberion.pl
biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat