Sanepid pilnie ostrzega. Mięso wycofane ze sprzedaży, znaleziono groźną bakterię
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży jednej partii produktu mięsnego, w którym została wykryta bakteria E. coli. Osoby, które wcześniej produkt ten już zakupiły, pod żadnym pozorem nie powinny go spożywać. Sanepid przestrzega przed groźnymi dla zdrowia konsekwencjami.
Groźna bakteria w tatarze
W wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej w jednej partii tatara wołowego produkowanego przez firmę Łuków, została wykryta bakteria Escherichia coli. Natychmiast zostały podjęte odpowiednie działania, a mięso zostało wycofane ze sprzedaży.
Obecność bakterii potwierdzono w czterech z pięciu badanych próbek tatara wołowego - poinformował GIS.
Część partii, która została już jednak zakupiona, wciąż więc stanowi zagrożenie dla konsumentów. Na co powinniśmy zwrócić uwagę, jeśli mamy w domu tatar tej firmy?
Spożycie może doprowadzić do ”poważnych konsekwencji zdrowotnych”
Niestety, wycofanie produktu ze sprzedaży nie jest jeszcze wystarczającym działaniem zapobiegawczym. Jak podkreśla sanepid, ”zakażenie bakterią E.coli może doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych". W opublikowanym komunikacie GIS ostrzega:
W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Konsekwencjami spożycia zakażonego tataru może być m.in. krwotoczne zapalenie okrężnicy. Zdecydowanie rzadziej będzie to bezkrwawa biegunka, wystąpić może również zespół hemolityczno-mocznicowy (hemolytic-uremic syndrome, HUS), a także zakrzepowa plamica małopłytkowa.
Sprawdź, czy masz ten produkt w lodówce
Która partia została wycofana ze sprzedaży? Główny Inspektorat Sanitarny wskazał szczegółowe dane produktu zakażonego bakterią E. coli.
Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g
Numer partii: 1032604
Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE.
Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu — zapewnił GIS.
źródło: interia biznes