Studenci chcą warzyć piwo. Uczelnia ich w tym wspiera
Studenci Uniwersytetu Rzeszowskiego w ramach koła naukowego uczą się jak warzyć piwo i prowadzić browar.
Koło Naukowe Piwowarstwa
Studenci Uniwersytetu Rzeszowskiego mogą poznać browarnictwo i pracować nad recepturami w uniwersyteckim laboratorium w ramach koła naukowego “Browarników”.
"To jest interdyscyplinarne koło naukowe. Zrzesza studentów biologii i biotechnologii, z technologii żywności i żywienia, polonistyki i dziennikarstwa, ekonomii i finansów, nauk humanistycznych, medycznych, nauk o polityce, inżynierii materiałowej, zarządzania, marketingu, prawa i plastyki. Obecnie należą do niego 23 osoby, ale każdy chętny może dołączyć" - mówi PAP dr Daniel Broda, opiekun koła naukowego “Browarników”.
Browar założony przez studentów
UwaRzone, bo tak nazywa się założony browar, to pomysł studentów. "Przede wszystkim z pasji do piwa, ale też do biznesu" - powiedział PAP dr Daniel Broda.
Studenci poznają proces warzenia, wymyślili nazwę i logo, a także zaprojektowali etykiety. Współpracują ze spółką Inventur, wraz z ekspertami opracowali receptury.
Za dwa miesiące ma być gotowa pierwsza partia -będą dwa rodzaje piwa pszenicznego oraz klasyczny lager i orzeźwiające piwo w stylu New England IPA. Na początek powstanie 100 hektolitrów tego napoju, czyli ok. 20 tys. butelek.
Nauka prowadzenia biznesu
Opiekun koła przekonuje, że podczas spotkań studenci uczą się również zarządzania browarem, dzięki czemu po zakończeniu studiów, znając podstawy prowadzenia działalności, będą mogli zakładać własne biznesy.