W 2022 roku polska żywność zyskała na światowym rynku, osiągając historycznie najwyższy wynik, jeżeli chodzi o wartość eksportowanych produktów. W ciągu ostatniego roku sprzedaż na zagraniczne rynki wzrosła aż o 27%.Eksport polskiej żywności jest obecnie bardziej zróżnicowany niż kiedykolwiek wcześniej. Wśród najważniejszych eksportowych produktów znajdują się owoce, warzywa, produkty mleczne, mięso.
Z tego artykułu dowiesz się:Jaką decyzję podjęła BiałoruśKtóre województwa są objęte dodatkowymi restrykcjamiIle przypadków ASF potwierdzono w Polsce
Z tego artykułu dowiesz się:Dlaczego ceny zbóż stale rosnąIle kosztuje tona pszenicyCo przyczynia się do wzrostu cen mięsa
Temat podjęła dzisiejsza "Gazeta Wyborcza". Gazeta zauważa, że podpisanie umowy z amerykańską organizacją poskutukuje zalaniem europejskiego rynku tańszym mięsem z Ameryki Południowej, przez co nasze produkty mięsne przestaną być konkurencyjne. Kraje Ameryki Południowej są w stanie wyprodukować mięso o wiele tańsze od polskiego ze względu na dużo niższe normy dobrostanu zwierzęcego. Biorąc dodatkowo pod uwagę, że ze względu na ekstensywny profil gospodarki kraje takie jak Argentyna czy Brazylia mogą wyprodukować bardzo duże ilości mięsa, to przy zwolenieniu części wyrobów mięsnych z tych krajów z ceł, bardzo duże jego ilości pojawią się na europejskim rynku. W sytuacji gdy wołowina brazylijska czy argentyńska znana ze swoich walorów smakowych, co powiązane jest z lepszą jakością traw na południowej półkuli, będzie cenowo konkurencyjna, to możemy spodziewać się znacznych spadków konsumpcji mięsa polskiego. Unia Europejska nie zdecydowała się jednak jeszcze na podpisanie umowy z Mercosurem w sprawie handlu mięsem, ani na ustalenie dokładnych progów ceł.