Trująca substancja w popularnym produkcie. GIS wydał ostrzeżenie
Domowe pieczenie i gotowanie z wykorzystaniem mąki popularnej firmy może skończyć się dla nas rewolucjami żołądkowymi, a w najgorszym wypadku nawet wizytą u lekarza i długim leczeniem. Państwowa inspekcja sanitarna w jednym z tych produktów wykryła niebezpiecznie wysoki poziom ochratoksyny. Czym jest ta substancja i jakie są konsekwencje jej spożycia?
Szkodliwa ochratoksyna A wykryta w mące
Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, w wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii mąki żytniej razowej typ 2000. “Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka” - ostrzegają przedstawiciele GIS.
Ochratoksyna A może zaburzać pracę jelit. Działa też szkodliwie na nerki i wątrobę. Zdaniem ekspertów substancja ta może też mieć działanie rakotwórcze i toksyczne wobec neuronów. Według niektórych naukowców substancja ta może nawet wpływać na rozwój chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera. Substancja ta wpływa także hamująco na działanie naszego układu immunologicznego.
Badanie wykazało, że produkt może być niebezpieczny dla konsumentów
Eksperci z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego na prośbę GIS sprawdzili, czy spożycie produktu będzie niebezpieczne dla konsumentów. Okazało się, że taka zawartość ochratoksyny w mące jest niebezpieczna dla zdrowia.
Jak informuje GIS, chodzi o produkt: Mąka żytnia razowa typ 2000, masa netto 900 g o numerze partii 11.12.2024 i dacie minimalnej trwałości: 11.12.2024. Producentem mąki jest firma Radix-Bis Sp. z o.o., z siedzibą przy ul. Gerberowej 22, 83-010 w Rotmance.
Producent podjął niezbędne działania
Jak czytamy w komunikacie, producent mąki zobowiązał się do poinformowania klientów o zaistniałej sytuacji i wycofania produktu ze sprzedaży. “Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej współpracują z podmiotem i monitorują proces wycofania kwestionowanej partii produktu” - głosi komunikat GIS.
Urzędnicy przypominają jednak, że jeżeli ktoś z nas zdążył kupić wspomnianą mąkę jeszcze przed jej wycofaniem, w żadnym wypadku nie powinien jej spożywać. Dla własnego bezpieczeństwa powinniśmy zwrócić mąkę do sklepu lub po prostu ją wyrzucić.