BiznesINFO.pl Handel Zbiory kawy najgorsze w historii. Ulubionego napoju może zabraknąć
pixabay

Zbiory kawy najgorsze w historii. Ulubionego napoju może zabraknąć

9 kwietnia 2022
Autor tekstu: Joanna Buczyńska

Międzynarodowa Organizacja Kawy (ICO) poinformowała, że rolnicy zebrali o 3,1 miliona worków mniej podczas zbiorów “poza sezonem”, czyli od października 2021 do marca 2022. To największy deficyt kawy w historii, przy rosnącym z roku na roku zapotrzebowaniu, to duży problem.

Zapotrzebowanie na kawę z roku na rok rośnie

Zapach, smak, regularny rytuał, pobudzające działanie sprawiają, że statystyczny Polak wypija 95 litrów kawy rocznie. Na świecie łącznie codziennie wypija się 25 milionów litrów najpopularniejszego trunku. W ostatnim roku zapotrzebowanie wzrosło r/r o 3,3 proc. Liderami w spożyciu kawy są Skandynawowie. Norweg i Fin wypija średnio 10 kg kawy rocznie. Niestety globalne ocieplenie, wyższe temperatury, susze, zmiana długości pór roku mogą doprowadzić do tego, że ziarna kawy dojrzeją zbyt wcześnie, a najwyższej jakości kawa pozostanie dla wybranych.

Problemy dostrzeżone dawno temu 

Już w czerwcu ubiegłego roku eksperci Międzynarodowego Instytutu Badawczego ds. Klimatu i Społeczeństwa na spotkaniu “Empty Cups: Climate Change and a Future of Coffee” alarmowali, że takie czynniki jak globalne ocieplenie klimatu, ekstremalne zjawiska atmosferyczne, tj. burze huraganowe, sztormy, upały, susze, duże ilości deszczu, spowodują, że zbiory tak wrażliwej rośliny jak kawowce, będą zagrożone.

Kolejnym sygnalizowanym problemem podnoszonym wiele razy przez Brazylijczyków jest brak kontenerów transportowych. Brazylia nie wyeksportowała 3,5 mln worków z powodu braku wolnych miejsc na statkach co skutkowało wzrostem stawek frachtu.

Czy uprawa kawy powędruje do Europy?

Najczęściej wybieramy Arabikę pochodzącą z Etiopii, jednak wszystko się może zmienić pod wpływem globalnego ocieplenia. W Europie wzrost temperatur sprawił, że we Włoszech kawowce wydały pierwsze owoce. Pewna rodzina mieszkająca na Sycylii po 30 latach bezowocnego sadzenia krzewów w 2021 roku zebrała pierwsze ziarna kawy. Zasadzonych 66 sadzonek przyniosło 30 kilogramów kawy.

Produkcja kawy nie przychodzi łatwo.

Zielone ziarenka umieszcza się w pojemnikach 1x1 m, pokrywa jutowym workiem i podlewa. Gdy ziarnko wykiełkuje, po 8 tygodniach mała roślinka przesadzana jest do doniczki, gdzie spędza tam 4 miesiące.

Kolejny krok polega na wyborze odpowiedniej ziemi, gdzie kawowiec zakopany do ziemi będzie owocować przez kolejne 20 lat. Już po dwóch latach pojawiają się pierwsze owoce, rozdziela się miąższ od skórek, suszy na słońcu lub w specjalnych pomieszczeniach “suszarkach”.

Ostatni etap, to wypalanie ziaren w specjalnych piecach. Ziarna brązowieją, wydobywana jest kwintesencja aromatu i smaku, a po przestudzeniu pakowane są do specjalnych opakowań, chroniących przed dostępem powietrza trafiają do klientów indywidualnych i hurtowych.

Obserwuj nas w
autor
Joanna Buczyńska

Redaktor prowadząca Biznesinfo

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: Dariusz.dziduch@iberion.pl
biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat