Wieprzowina drożeje i będzie drożeć. Coraz mniej Polaków na nią stać
Chiny importują coraz więcej wieprzowiny
Zgodnie z danymi urzędu celnego w sierpniu Chiny importowały ok. 163 tys. ton wieprzowiny. Jest to wynik o 76 proc. większy niż w sierpniu zeszłego roku.
W ciągu pierwszych ośmiu miesięcy roku kalendarzowego Chiny sprowadziły 1,16 mln ton mięsa wieprzowego. W porównaniu do zeszłego roku jest to wzrost o 40 proc.
Wieprzowina jest bardzo popularna w Azji. Chiny to nie tylko największy producent tego mięsa. Także w tym kraju konsumuje się najwięcej wieprzowiny. Obecnie rynek zmaga się z dużym problemem. Chińskie hodowle niszczy epidemia afrykańskiego pomoru świn (ASF). Plaga spowodowała spadek pogłowia trzody chlewnej o 40 proc., a cena wieprzowina znacząco się podniosła.
Wieprzowina coraz droższa
Efekty zwiększonego importu do Chin odczuwa także polski rynek. Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego, w sierpniu mięso wieprzowe podrożało aż o 12,8 proc. Inne dane GUS pokazują, że pogłowie świń obniżyło się w Polsce o prawie 9 proc. w czerwcu. Jest to strata ok. 0,5 mln świń. Jednocześnie rośnie eksport wieprzowiny - to obniża podaż towaru na krajowym rynku i ceny rosną.
Chińska Republika Ludowa importowała w sierpniu też więcej innych gatunków mięsa w porównaniu do tego miesiąca sprzed roku. Wołowiny sprowadzono ok. 131 tys. ton, co oznacza wzrost o 32 proc., a drobiu - 67 tys. ton., co daje skok o 51 proc. W stosunku do roku 2018 import tych rodzajów mięsa wzrósł o 54 proc. (mięso wołowe) i 48 proc. (drób).