Wyszukaj w serwisie
biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat
BiznesINFO.pl > Polska i Świat > Wołowina z Polski pod lupą czeskich władz. Będą kontrole
Kasper Starużyk
Kasper Starużyk 21.02.2019 01:00

Wołowina z Polski pod lupą czeskich władz. Będą kontrole

biznes-info-640x433
Biznesinfo.pl

Wołowina z Polski w katastrofalnie szybkim tempie traci swoją renomę. Przed ujawnieniem afery przez Superwizjer TVN eksporterzy radzili sobie bardzo dobrze, a pochodzące z Polski mięso łatwo znakdowało klientów za granicą. Nasze krajowe hodowle produkują znacznie więcej wołowego mięsa niż są w stanie skonsumować Polacy, dlatego eksport jest niezbędnym elementem tej gałęzi gospodarczej. Niestety ostatni czas jest dla branży fatalny. 

Superwizjer ujawnił, że wołowina z Polski, która trafiała na zagraniczne rynki pochodziła od chorych, ledwo żyjących krów, które nigdy nie powinny znaleźć się w obrocie handlowym. Informacja o nielegalnym procederze została nagłośniona przez zagraniczne media i wywołała prawdziwe oburzenie między innymi w Czechach, na Słowacji oraz w Wielkiej Brytanii. Wołowina z Polski pochodząca od chorych krów trafiła do restauracji oraz szkół. 

Jakby tego było mało, eksporterzy polskiej wołowiny muszą zmierzyć się z kolejnym wizerunkowym kryzysem. Tym razem, w znajdującej się w pobliżu Pragi miejscowości Dolni Jirczany, odnaleziono w magazynach firmy Frost Logistics wołowinę z Polski z salmonellą. 

- Trwające od początku lutego wzdłuż czesko-polskiej granicy wyrywkowe kontrole transportów wołowiny z Polski, prowadzone przez policję, służbę celną i weterynaryjną zostaną w porozumieniu z ministrem spraw wewnętrznych rozszerzone na cały kraj - powiedział  czeski minister rolnictwaToman. 

Obliczono, że katastrofy wizerunkowe, które dotknęły mięso wołowe z Polski, będą kosztować naszą gospodarkę dziesiątki milionów złotych. Trudno wyobrazić sobie ile pieniędzy pochłoną kampanie wizerunkowe, które pozwolą zmyć fatalny obraz jaki wyłonił się po publikacji reportażu Superwizjera TVN oraz odkryciu salmonelli w polskim mięsie.