Znany zakład mięsny znika z rynku po 30 latach. Sytuacja branży ciągle się pogarsza
Zakład mięsny nie wytrzymał
Zakład Mięsny Zbyszko z Bedonia pod Łodzią nie poradził sobie trudną sytuacją rynkową - podaje money.pl. W tym roku gwałtowny wzrost cen surowca był prawdziwą próbą dla branży mięsnej. Niestety, przedsiębiorstwo Zbyszko z Bedonia to kolejny zakład mięsny, która upada. Sąd właśnie ogłosił upadłość układową zakładu. Firma ma poważne problemy z płynnością finansową.
Branża mięsna zmaga się z wieloma problemami. Pogorszenie koniunktury jest spowodowane przez m.in. wzrost cen surowca, rosnące koszty pracy oraz brak wykwalifikowanej kadry pracowniczej.
Jak podaje portal wiadomoscihandlowe.pl, Zakłady Mięsne Zbyszko zostały założone w latach 90-tych. Zakład specjalizuje się w produkcji mięsa i wędlin. Jej sieć sklepów własnych liczy 48 sklepów zlokalizowanych w centralnej Polsce. Przedsiębiorstwo prowadzi zarówno sprzedaż detaliczną, jak i hurtową.
Zbigniew Kruk, założyciel i jednocześnie właściciel przedsiębiorstwa, zarządza nie tylko zakładami mięsnymi, ale także Centrum Sportowo-Rekreacyjnym "Zbyszko" w Wiączyniu, miejscowości położonej w województwie łódzkim.