BiznesINFO.pl Handel Znana cukiernia kończy działalność. Bez podwyżek nie miała szans
Domena publiczna

Znana cukiernia kończy działalność. Bez podwyżek nie miała szans

17 lipca 2023
Autor tekstu: Paweł Makowiec

Z powodu rosnących kosztów działalności, wiele przedsiębiorstw stanęło przed trudnym wyborem - albo podnieść ceny, ale zakończyć działalność. Jedną z takich firm jest cukiernia Emilii Witowicz z Olsztynku.

Trudny wybór

Powodów za znalezieniem się w tak trudnej sytuacji nie musi być wiele. Zwykle są to r osnące koszty mediów, pensje dla pracowników czy ceny składników .

Jak informuje Gazeta.pl, na rozdrożu znalazła się pani Emilia Witowicz, która prowadzi cukiernię “Jagodzinaka” w Olsztynku. Mając do wyboru drastyczne podwyżki cen lub zamknięcie biznesu, właścicielka wybrała tę drugą opcję .

Koniec znanej cukierni

Zamknięcie cukierni nastąpi w listopadzie . Do tego czasu będzie ona funkcjonowała jak dawniej - mimo, że biznes przestał się opłacać już jakiś czas temu.

Co jednak konkretnie stoi za taką decyzją? Według cytowanego przez Gazetę.pl wywiadu Business Insidera z panią Emilią, wzrosły koszty produkcji - kilogram jagód kosztuje obecnie 4 zł więcej niż w zeszłym roku . Właścicielka podniosła ceny swoich jagodzianek - ale tylko o złotówkę, do obecnego poziomu 8 zł.

Drożyzna wszędzie

Nie była to jedyna podwyżka w “Jagodziance” - przez wiele lat pani Emilia sprzedawała swoje wyroby po 5 zł. Jednak po wzroście kosztów produkcji biznes przestał się opłacać.

Z informacji Gazety.pl wynika również, że podwyżki dotknęły również innych cukierni . W restauracji “Słodki Słony” założonej przez Magdę Gessler ich koszt wynosi 28 zł, zaś w “Urszi Cakes” - 29 zł. Spowodowane to jest jakością składników oraz ilością jagód.

Obserwuj nas w
autor
Paweł Makowiec

Paweł Makowiec

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: Dariusz.dziduch@iberion.pl
biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat