Już nie tylko koronawirus. Nad Bałtykiem naszemu zdrowiu grozi jeszcze jedno niebezpieczeństwo
Niebezpieczne bakterie w Bałtyku
Ciepłe wody Bałtyku stanowią dobre siedlisko do rozwoju niektórych gatunków bakterii. Jednym z nich są przecinkowce – mięsożerne bakterie, z którymi kontakt może być chorobotwórczy. Naukowcy zwracają uwagę, że przecinkowce mogą wywoływać silne zakażenia zapalne, ciężkie zatrucia pokarmowe, a czasami nawet śmierć. I są przekonani, że zagrożenie z ich strony będzie wzrastać wraz z globalnym ociepleniem klimatu.
Eckhard Strauch, kierownik biura doradczego BfR ds. przecinkowców, wyznał, że zasięg ich rozprzestrzeniania ulega zwiększeniu, gdy woda w morzu przekracza 20 stopni Celsjusza. Każdy wzrost temperatury o jeden stopień zwiększa liczbę zakażeń o niemal 200 proc. – podaje fakt.pl.
Uwaga na groźne odmiany bakterii w Bałtyku
Bakterie w Bałtyku pojawiają się coraz częściej również z uwagi na niskie zasolenie jego wód. Takie warunki sprzyjają rozwojowi szczególnie niebezpiecznych przecinkowców Vibro vulnificus (gram ujemny) i Vibrio cholerae non-O1 (przecinkowiec cholery).
Aktualnie bakterie w Bałtyku można spotkać niemal na całym wybrzeżu, a sporadycznie pojawiają się także w wodach Morza Północnego. W ostatnim czasie odnotowano kilkadziesiąt zakażeń, jednak zdaniem Światowej Organizacji Meteorologicznej tegoroczne upalne lato będzie sprzyjało rozprzestrzenianiu się bakterii w Bałtyku na większą skalę. Powinni o tym pamiętać wszyscy plażujący nad polskim morzem, których z uwagi na pandemię może być więcej niż w ubiegłych latach.
Bakterie w Bałtyku szczególnie groźne dla osób starszych
Bakterie w Bałtyku nie stanowią śmiertelnego zagrożenia dla osób młodszych. Z kolei kontakt między osobami starszymi a przecinkowcami może przynieść bardzo negatywne skutki dla zdrowia, a nawet życia. Zetknięcie z bakteriami w Bałtyku jest niebezpieczne także dla osób z obniżoną odpornością.
Przecinkowcem można zarazić się połykając skażoną wodę lub jedząc owoce morza. Dlatego też uważne kąpiele w Bałtyku zaleca się wszystkim, a zwłaszcza osobom, które chorowały na cukrzycę bądź raka. Szczególnie narażeni są także ci, którzy mają problemy z wątrobą. We wszystkich trzech przypadkach choroba związana z zakażeniem przecinkowcem może mieć wyjątkowo ciężki przebieg. Odnotowano już pierwsze przypadki śmiertelne.