Fatalne wieści na temat aspartamu. Mnóstwo osób nawet nieświadomie spożywa ten popularny słodzik
Jeden z najczęściej stosowanych słodzików, zalecany m.in. diabetykom, oraz stosowany w niektórych lekach, ma wkrótce trafić na czarną listę. Jak donoszą media, WHO ma uznać aspartam za prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi.
Co to jest aspartam? Gdzie stosuje się aspartam?
Aspartam to organiczny związek chemiczny, na produktach spożywczych często oznaczany kodem E951. Jest powszechnie stosowany jako środek słodzący, wiele osób spożywa go nawet nieświadomie. Aspartam znaleźć można w wielu m.in. w napojach niskokalorycznych i z oznaczeniami „bez cukru”, w gumach do żucia, pastylkach odświeżających oddech, a także w wędlinach i rybach. Dodawany jest również do niektórych leków, np. ogólnodostępnych tabletek musujących oraz do ssania, czy też do saszetek z rozpuszczalnym granulatem na grypę i przeziębienie.
Słodzik zyskał szczególną popularność wśród diabetyków, którym zalecają go nawet lekarze. Ma to związek z faktem, że aspartam ma nie podnosić poziomu cukru we krwi i nie wpływać na wydzielanie insuliny. Teraz podejście specjalistów do tematu aspartamu prawdopodobnie się zmieni, ponieważ, jak donosi Medonet, w ocenie Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC) aspartam może być rakotwórczy dla ludzi.
Rossmann pilnie apeluje do klientów. Jeśli kupiłeś ten produkt, natychmiast go zwróćAspartam trafi na czarną listę
Medonet, powołując się na doniesienia agencji Reuters, informuje, że IARC jedynie ocenia, czy jakiś produkt może być potencjalnym zagrożeniem w kwestii rakotwórczego wpływu na człowieka. Jednostka badawcza nie podaje jednak, jaka ilość danego produktu może negatywnie wpływać na zdrowie konsumenta.
Tym zajmuje się WHO i krajowi regulatorzy. Wspólny Komitet Ekspertów WHO i FAO ds. Dodatków do Żywności (JECFA) prowadzi zebranie w celu ustalenia jednoznacznie, co dalej z aspartamem. Swoje stanowisko JECFA ma ogłosić wspólnie z IARC 14 lipca. Według Medonetu powołującego się na agencję Reuters, słodzik ma oficjalnie zostać uznany za potencjalny czynnik rakotwórczy. Trafi na czarną listę substancji szkodliwych dla człowieka.
Dotychczasowe ustalenia dotyczące spożycia
Zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami JECFA, o których wspomina Medonet, uznawano, że słodzik można bezpiecznie spożywać w ramach dziennych limitów. Dotyczyło to ograniczeń do 40 mg na kg masy ciała, na dzień. Obrazowo ujmując, miłośnicy napojów gazowanych znakowanych jako „bez cukru”, ryzykowali dopiero wtedy, gdy przekroczyli dość dużą liczbę puszek dziennie. W przypadku osoby dorosłej ważącej 60 kg niebezpieczna dawka zaczynała się między 12 a 36 puszką, zależnie od zawartości słodzika w wybranym napoju, podaje serwis.
Aspartam został wynaleziony w 1965 r. przez Jamesa M. Schalltera, pracownika firmy farmaceutycznej. Związek ten Schallter otrzymał wg. Wikipedii w wyniku badań z zakresu zupełnie innej dziedziny — poszukiwał leków przeciwwrzodowych. Jego słodycz odkrył przez przypadek — nie zastosował się do przepisów BHP i polizał swój ubrudzony produktem palec. Po zatwierdzeniu i wprowadzeniu aspartamu do obrotu szybko okazało się, że kolejne badania nie pokazują już słodzika w tak dobrym świetle. Od wielu lat naukowcy alarmują, że związek ten jest szkodliwy dla zdrowia.