Fatalne wieści o cenie cukru. Poszybowała niemal do chmur
Zgodnie z ostatnimi raportami, ceny cukru osiągnęły najwyższy poziom od prawie 6 lat. Budzi to niepokój wśród konsumentów i przedsiębiorców. Wzrost cen cukru jest przypisywany różnym czynnikom.
Problemy z dostępnością
Zbiory trzciny cukrowej w Tajlandii, Australii czy Ameryce Łacińskiej opóźniają się. Jest to jedna z przyczyn podwyżek.
Wzrost cen cukru jest przypisywany różnym czynnikom, w tym wzrostowi popytu w skali globalną czy też zakłóceniach w produkcji związanych z pogodą.
Cena cukru w Stanach Zjednoczonych osiągnęła poziom 21 centów za funt(cukru). Jest to najwyższa cena od 2017 roku.
Wysokie ceny cukru mają znaczący wpływ na różne branże, w tym na sektor spożywczy, gdzie jest to ważny składnik wielu produktów. Niektóre firmy musiały podnieść ceny, aby zrekompensować wzrost kosztów cukru, podczas gdy inne musiały znaleźć sposoby ograniczenia swojej zależności od tego surowca.
Eksperci są dobrej myśli i informują, że w przyszłym roku uda uniknąć się podobnych problemów. Przewidywana jest bowiem większa produkcja cukru i tym samym, ceny powinny się ustabilizować lub obniżyć.