BiznesINFO.pl
gastronomia

Pixabay, WikimediaImages

Gastronomia otwarta, ale nie w Polsce. Bułgaria otwiera całą branżę 1 marca

25 Lutego 2021

Autor tekstu:

Kamila Jeziorska

Udostępnij:

Podczas gdy Polska zamyka się na cztery spusty, Bułgaria decyduje się na zupełnie inny krok w tej kwestii. Premier Bojko Borisow poinformował, że już od 1 marca w kraju zostanie otwarta gastronomia. Istnieją pewne warunki, w których lokale gastrono

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Dlaczego bułgarski rząd zdecydował się otworzyć gastronomię

  • W jakim reżimie sanitarnym będą funkcjonować lokale gastronomiczne

  • Jak wygląda sytuacja gastronomii w Polsce

Gastronomia w Bułgarii otwarta

Gastronomia w Bułgarii będzie wracać do normalności już od 1 marca - zapowiedział tamtejszy premier Bojko Borisow. Szef bułgarskiego rządu podkreśla, że 350 tys. osób, które zostały zaszczepione oraz tych, którzy zachorowali i wyzdrowieli, może przeciwstawić się trzeciej fali pandemii COVID-19.

Portal bankier.pl powołując się na słowa Borisowa przypomina, że w Bułgarii zaszczepiono już ponad 150 tys. obywateli, natomiast 200 tys. zostało wyleczonych z COVID-19. - Pozwala to na zniesienie praktycznie ostatnich restrykcji przeciwepidemicznych w kraju - mówił premier cytowany przez portal.

Bojko Borisow podkreślił, że w Bułgarii restrykcje są jednymi z najlżejszych, a od 1 marca ludzie w ogóle nie będą ich odczuwać. Otwarcie kolejnej branży w Bułgarii świadczyć ma o zmasowanej kampanii szczepień w kraju - informuje bankier.pl.

Zaskakiwać może jednak, że decyzja o otwarciu gastronomii w Bułgarii zapadła mimo wzrostu zakażeń w tym kraju. Ostatnie dwa dni w Bułgarii przyniosły ze sobą największe wskaźniki zakażeń w kraju od początku roku.

Gastronomia w Polsce ledwo przędzie

"Ośrodki szczepień powstały w szpitalach, punktach zdrowotnych w mniejszych miejscowościach, a do kampanii włączyła się część lekarzy rodzinnych" - informuje portal. Dziennie szczepionych jest nawet 15 tys. obywateli.

Z kolei w Polsce do tej pory zaszczepiono ponad 2 mln obywateli. W tym prawie milion osób przyjęło już drugą dawkę szczepionki przeciw COVID-19. Eksperci informują, że aby wygasić epidemię w naszym kraju szczepieniu musi poddać się od 40 do 70 proc. populacji.

Podczas, gdy inne kraje powoli otwierają się na powrót o normalności, Polska wciąż woli dmuchać na zimne. Rządzący cały czas podkreślają, że gastronomia w naszym kraju będzie jedną z ostatnich otwartych branż i na ten moment wciąż musi funkcjonować wyłącznie na wynos.

Prowadzi to do buntu właścicieli lokali gastronomicznych, którzy otwierają swoje knajpy. Nie brakuje także Polaków, którzy wspierają podobne działania i chętnie goszczą w progach otwartych restauracji.

Podobne artykuły

Andrzej Iwanczuk/REPORTER

Polska i Świat

Daniel Obajtek na wypłatę narzekać nie może. Tylko w 2020 zarobił niemal 1,3 mln zł

Czytaj więcej >
Fot. Piotr Molecki/East News.Warszawa, 21.03.2021. Niedzielna msza podczas lockdownu.

Polska i Świat

Komunia czy ślub pomimo pandemii. Imprezy organizują w całym kraju

Czytaj więcej >
Rok temu wprowadzono obowiązek noszenia maseczek

Polska i Świat

Rok z maseczkami. Wiemy ile policja wystawiła mandatów

Czytaj więcej >
Pexels/Sora Shimazaki

Polska i Świat

ZUS zacznie od 16 maja. Dowie się o tobie jeszcze więcej

Czytaj więcej >
Pxhere CC0

Polska i Świat

Lockdown katastrofą dla gospodarki. Gowin: Tygodniowo Polska traci 2-3 mld zł

Czytaj więcej >
Jacek Sasin fot. Piotr Molecki / EAST NEWS

Polska i Świat

Jacek Sasin ma pomysł na reformę energetyki węglowej. Możemy zapłacić za nią miliardy złotych

Czytaj więcej >