Minister finansów Andrzej Domański odniósł się w mediach do doniesień o obcięciu dotacji dla barów mlecznych. W weekend dziennik „Fakt” podał informację, że rząd zamierza zmniejszyć środki przeznaczone na dofinansowania tanich posiłków w popularnych stołówkach. Gdyby informacje te okazały się prawdą, byłby to pierwszy raz od wielu lat, kiedy rządzący zdecydowaliby się na taki krok. Minister skwitował krótko, że budżet na ten cel w 2025 r. faktycznie jest mniejszy, ale też uzgodniony wprost z przedstawicielami branży.
Zbliża się wyjątkowy moment dla miłośników jedzenia w McDonald’s – wielkimi krokami nadchodzi Burger Drwala. Popularna kanapka w różnych wariantach dla wielu na stałe wpisała się w obraz zimy i bez niej trudno im już sobie wyobrazić tę porę roku. Kluczowe pytanie jakie sobie zadają, brzmi „kiedy Drwal wejdzie do sprzedaży”? Chociaż oficjalnej daty jeszcze nie ma, można ją z dużym prawdopodobieństwem wytypować.
Od 19 sierpnia 2024 roku wchodzą w życie nowe przepisy dotyczące produkcji i sprzedaży nalewek w Polsce. Na mocy rozporządzenia Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniają się zasady dotyczące oznaczania napojów alkoholowych oraz wymagania, jakie muszą spełniać produkty określane mianem "nalewki".
Kebaby, choć w Polsce nie mają zbyt wiele wspólnego z daniami, które serwuje się w zachodniej części Azji, stały się jednym z ulubionych nad Wisłą przysmaków. To się jednak może zmienić przynajmniej w kwestii nomenklatury. O prawo do nazwy kebab upomnieli się bowiem Turcy. Wywierają oni na Komisję Europejską presję, aby uregulować stosowanie nazwy kebab i przestać sprzedawać pod tą nazwą dania, które w ich ocenie prawdziwym tureckim kebabem nie są.
Popularny youtuber Wojek odwiedził w ostatnim czasie restaurację Belvedere, która wysoko pozycjonuje się w kulinarnym krajobrazie Warszawy. Po wizycie zaprezentował rachunek opiewający na ponad 1,4 tys. zł. Zwrócił on uwagę Agaty Jagodzińskiej z Krajowej Administracji Skarbowej, która w działaniu luksusowej restauracji dopatrzyła się działania niezgodnego z prawem.
Popularny youtuber Książulo recenzujący punkty gastronomiczne w całej Polsce odwiedził restaurację Sfinks w centrum handlowym M1 Marki. Ta nie zrobiła na nim dobrego wrażenia, pozytywów w zasadzie zabrakło. Sphinx od lat ma ogromne problemy, z których jednak w ostatnich miesiącach zdawał się wychodzić. Jakie będą losy największej polskiej sieci restauracji?
Paragony grozy znowu wywołują w sieci dyskusję, dokumentując skrajne realia cenowe w restauracyjnej Polsce. Jak dotąd tryumf notuje woda za… 38 złotych, która przy okazji przypomina o nierozstrzygniętej w Polsce kwestii: czy woda w restauracji powinna być za darmo?
Robert Lewandowski jest nie tylko zdolnym piłkarzem, ale także utalentowanym biznesmenem. Kilka lat temu otworzył w Warszawie restaurację "NINE's", która do dziś cieszy się sporą popularnością. Ile trzeba zapłacić, żeby spróbować potraw serwowanych przez pracowników napastnika? Menu może zaskoczyć.
W sezonie wakacyjnym urlopowicze zwracali uwagę, że tegoroczne ceny nad Bałtykiem są znacznie wyższe niż w poprzednich latach. Media informowały, że restauratorzy notują zmniejszony ruch, a turyści często decydują się przygotować posiłek we własnym zakresie niż udać do lokalu gastronomicznego. Jedna z czytelniczek “Faktu” wybrała się z dzieckiem do smażalni ryb w Gdyni. “Gdy odebrałam talerz z jedzeniem córeczki, aż zrobiłam fotkę” – przyznała kobieta.
Pierwsze restauracje Popeyes w Polsce zostały otwarte we Wrocławiu i Szczecinie. W czwartek, 21 września, otwarto trzecią w naszym kraju, a pierwszą w Warszawie restaurację amerykańskiej sieci fast food. Popeyes zapowiada kolejne dwie lokalizacje w stolicy.
Burger King zmierzy się w sądzie z pozwem zbiorowym amerykańskich klientów. Ich zdaniem kanapki na zdjęciach wyglądają na większe, niż są w rzeczywistości.
Po raz pierwszy Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) w I kwartale 2023 r. przeprowadziła kontrole jakości kebabów. Wyniki kontroli nie napawają optymizmem. W 81,7 proc. sprawdzonych miejsc ujawniono nieprawidłowości.
Siódmego lipca o godz. 11:00 we wrocławskim Pasażu Grunwaldzkim otworzy się pierwsza restauracja amerykańskiej sieci Popeyes. Tutejsi mieszkańcy wreszcie będą mogli skosztować słynnego kurczaka w luizjańskim stylu. W nadchodzących miesiącach kolejne lokale mają pojawić się w Szczecinie i Warszawie.
Popeyes to sieć restauracji szybkiej obsługi, którą założono w Nowym Orleanie w 1972 roku. Słynie z dań przyrządzanych na bazie kurczaka marynowanego w specjalnych przyprawach oraz serwowania typowych dodatków kuchni amerykańskiej. W lipcu we Wrocławiu otworzy u nas swój pierwszy lokal – donosi „Rzeczpospolita”.
Texas Chicken zamierza otworzyć swoje lokale w naszym kraju. To sieć restauracji typu fast food, która w USA oraz na międzynarodowych rynkach jest poważną konkurencją dla KFC. Obecnie firma poszukuje u nas potencjalnych franczyzobiorców – informuje serwis wiadomoscihandlowe.pl.
W amerykańskim stanie Oklahoma mężczyzna udał się do Starbucksa po dwie kawy: dla siebie i żony. Złożył zamówienie o wartości 10 dolarów, ale zapłacił… ponad 4 tys. dolarów (przeszło 17 tys. zł). Nie sprawdził paragonu, wskutek czego o gigantycznym rachunku zorientował się dopiero później.
Ukraińska sieć restauracji otworzy swój pierwszy lokal w warszawskim centrum handlowym Blue City. Do tej pory lokale Master Burger znajdowały się na Ukrainie i w Czechach — donosi portal wiadomoscihandlowe.pl. Dokładna data otwarcia nie została jeszcze podana.Master Burger to ukraińska sieć restauracji, która na razie działa na rynkach: czeskim i ukraińskim. W samym Kijowie posiada osiem lokalizacji.
To jedna z większych transakcji na rynku gastronomicznym. Nowym właścicielem największej polskiej sieci pizzerii Da Grasso została norweska firma Orkla — donosi portal dlahandlu.pl. Pierwszą umowę inwestycyjną zawarto 3 miesiące temu. W tym czasie obie firmy otrzymały wymagane zgody Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz uzgodniły warunki przyszłej współpracy.Da Grasso jest największą polską siecią pizzerii. Historia firmy sięga roku 1996 — wówczas otwarto w Łodzi pierwszą restaurację. Do tej pory w Polsce powstało 190 lokali franczyzowych pod tą nazwą.
Niestety, po ponad trzech dekadach działalności, firma Mr Hamburger ogłosiła upadłość. To koniec pewnej ery w historii polskiego rynku fast foodu. W ciągu tych lat firma zdobyła wielu lojalnych klientów i stała się rozpoznawalna w kraju.
Po ponad 30 latach historia polskiego fast foodu dobiegła końca – Mr Hamburger ogłosił upadłość. W komunikacie giełdowym firma wskazała przyczyny utraty płynności finansowej. Są wśród nich m.in.: restrykcje związane z pandemią Covid-19 oraz trudna sytuacja na rynku energetycznym. Okazuje się, że problemy z przyciągnięciem klientów mają też inne sieci oferujące jedzenie typu fast food.
Przyzwyczajamy się powoli do robienia zakupów bez kontaktu z obsługą. Czy wkrótce podobnie będą wyglądały wizyty w lokalach gastronomicznych? Eksperci nie mają wątpliwości, że automatyzacja jest kwestią czasu.Z tego artykułu dowiesz się:Gastronomia po pandemii cierpi na brak pracownikówCzy postawienie na automatyzację może się udaćDlaczego automatyzacja niekoniecznie musi być niekorzystna dla pracowników
Schronisko Bukowina, które funkcjonowało mimo rządowych restrykcji wprowadzonych w związku z pandemią informuje o umorzeniu przez sanepid pięciu postępowań. Właściciele restauracji nie kryją radości z powodu tej decyzji, podkreślając, że jest ona dobrą wiadomością dla przedsiębiorców w związku z możliwym powrotem obostrzeń.Z tego artykułu dowiesz się:Od października 2020 r. do maja br. trwał lockdown lokali gastronomicznychCzęść lokali zbuntowała się i wcześniej otworzyła na gościJaki los spotkał jeden z takich lokali
Być może nie wszyscy bywalcy knajp dostrzegli, że zamiast normalnego paragonu z kasy fiskalnej otrzymali tzw. paragon "kelnerski". W ten sposób wiele lokali gastronomicznych stara się zaoszczędzić na trudne czasy. Fiskus ostrzega przed surowymi karami.Z tego artykułu dowiesz się:Czym są paragony "kelnerskie"Dlaczego lokale gastronomiczne je stosująJakie grożą za to kary
Podwyżki cen w restauracjach to nie jest zły sen, a rzeczywistość. Knajpy po trzeciej fali pandemii chcą odbić sobie straty i wykorzystują do tego klientów. Ci mówią wprost: cena wyższa, a jedzenia mniej.Z tego artykułu dowiesz się:Jakie dania uległy podwyżkomIle wynoszą podwyżki poszczególnych dań
Przed gastronomią pojawił się kolejny problem. Choć lokale gastronomiczne mogą znów funkcjonować, to nie ma komu w nich pracować. Eksperci i pracownicy winą obarczają zatrudnianie na umowach śmieciowych.Z tego artykułu dowiesz się:Skąd bierze się brak chętnych do pracy w gastronomiiDlaczego to umowy śmieciowe są winne Jakie są inne powody braku chętnych do pracy
Magda Gessler to jedna z najpopularniejszych polskich restauratorek oraz osobowość telewizyjna. Restauracje sygnowane nazwiskiem Magdy Gessler znają wszyscy, ale jak wygląda sprawa pracowników? Ile zarabiają kucharze? Były pracownik zdradził, że miesięcznie dostawał niewiele w stosunku do pracy, jaką wykonywał.Z tego artykułu dowiesz się:Na jakie zarobki mogą liczyć pracownicy Magdy GesslerCo jeszcze jest dodatkowo liczone do pensji
Gastronomia to jedna z branż, w którą pandemiczne obostrzenia uderzyły najmocniej. Zamknięte od pół roku lokale są na samym końcu łagodzenia restrykcji. Jednak wicepremier Jarosław Gowin zdradził, że już niebawem restauracje będą mogły liczyć na częściowy powrót do normalności.Z tego artykułu dowiesz się:Kiedy gastronomia będzie mogła liczyć na poluzowanie restrykcjiJaki plan odmrażania gospodarki ma Jarosław GowinKtóre branże mogą wrócić do regularnego funkcjonowania po majówce
Sytuacja nie wygląda wesoło, ale nie porzucamy nadziei na powstanie z kryzysu. Największe zmiany dotyczą zasad bezpieczeństwa (antycovid) i skutecznej dezynfekcji. W trzecim artykule z serii „Miesiąc bezpieczeństwa w firmie” przyjrzymy się sytuacji i zmianom w branży HoReCa. Rząd po raz kolejny wprowadza lub znosi lockdown, a przedsiębiorcy robią wszystko, aby ich lokale i firmy nie upadły. Niektórzy postanawiają przeklasyfikować swoje bary na muzea (z różnym skutkiem), inni tymczasowo zajęli się świadczeniem usług cateringowych lub prowadzeniem lokali typu takeaway (z daniami na wynos i z dowozem).Podobnie jak w innych branżach, również tutaj wprowadzono szereg zmian dotyczących standardów obsługi, m.in.: obowiązkowe noszenie maseczek (już nie przyłbic), rękawiczek, zachowanie dystansu między gośćmi i obsługą, zamontowanie w lokalach przesłon z pleksi, redukcja miejsc siedzących i stolików. W hotelach zamknięto baseny, pokoje zabaw oraz sale restauracyjne i dostarcza się posiłki do pokoju.Zmiany objęły także zwiększenie świadomości pracowników i standardów związanych ze skuteczną dezynfekcją lokalu (blaty, krzesła, klamki, toalety, przełączniki świateł, terminale płatnicze, kasy fiskalne). W toaletach pracowniczych i dla gości tymczasowo zrezygnowano z automatycznych suszarek do rąk (pozostawiono ręczniki papierowe), a dodatkowo umieszczono pojemniki z atestowanym płynem do dezynfekcji rąk oraz instrukcje (lub infografiki) jak skutecznie myć i dezynfekować dłonie.Materiał ZewnętrznyW celu zachowania największego bezpieczeństwa, przy wejściu do lokalu i w toaletach, zaleca się stosowanie automatycznych bezdotykowych dyspenserów płynu do dezynfekcji [zobacz online]. W dobrych hotelach (np. w Egipcie) takie dyspensery nie są nowością związaną z epidemią wirusa SARS-CoV-2 i od lat służą gościom wchodzącym na salę restauracyjną lub do gabinetów masażu. Doświadczeni wczasowicze wiedzą, że częsta dezynfekcja rąk może skutecznie chronić nie tylko przed koronawirusem, lecz także przed tzw. klątwą faraona lub innymi chorobami brudnych rąk. Hotele, które utrzymują wysokie standardy sanitarne zawsze cieszą się lepszymi opiniami, a ich goście częściej decydują się na wypoczynek w tym samym miejscu. Jest duża szansa na to, że niebawem również w Polsce, obecność płynów do dezynfekcji przestanie dziwić, nawet jeśli epidemia zostanie zażegnana.Jakie są zalecenia Ministerstwa?Ministerstwo, poza zaleceniem pracy zdalnej (w miarę możliwości) i zachowaniem dystansu społecznego (aktualnie 1,5 m), przykłada ogromną wagę do skutecznej dezynfekcji. Przeprowadzanie codziennej dezynfekcji ma się odbywać z użyciem specjalistycznego produktu biobójczego zawierającego co najmniej 60% alkoholu. Do takich preparatów należą np.:TRISEPT MAX (zawiera 80% alkoholu),TRISEPT ŻEL (zawiera 78% alkoholu),TRISEPT COMPLEX [więcej informacji].Rekomendowane preparaty pochodzą od farmaceutycznego producenta. Produkty spełniają normy sanitarne (m.in.: PN-EN 1500, PN-EN 13727, PN-EN 13624, PN-EN 12791, PN-EN 14476, PN-EN 13687) i mają potwierdzone działanie biobójcze na wirusy, bakterie i grzyby. Pamiętajmy, że skuteczna dezynfekcja pozwala eliminować nie tylko rozpowszechniony aktualnie wirus SARS-CoV-2, lecz także:wirusa zapalenia wątroby typu A,różne typy wirusa grypy,wirusa brodawczaka (HPV) odpowiedzialnego za powstawanie tzw. kurzajek,wirusa opryszczki wywołującego dotkliwe choroby warg, jamy ustnej, narządów płciowych, a nawet zapalenie opon mózgowych,bakterie E. coli i salmonelli odpowiedzialne m.in. za choroby układu pokarmowego,paciorkowce (wywołujące m.in. choroby górnych i dolnych dróg oddechowych) i gronkowce (odpowiedzialne za trudno gojące się zakażenia),grzyby wywołujące wysoce zakaźne grzybice skóry.Warto zauważyć, że producent zadbał o wzbogacenie składu preparatów o substancje pielęgnujące delikatną skórę dłoni i paznokcie. Przykładowo Trisept MAX zawiera glicerynę, a Trisept Żel ma w swoim składzie glicerynę i d-pantenol.Aby korzystnie wpłynąć na PR hotelu można wręczać gościom zestawy kieszonkowych preparatów do dezynfekcji, dzięki czemu będą mogli zadbać o swoje bezpieczeństwo także poza hotelem.Przykładowe zestawy płynów do dezynfekcji znajdziesz na [tej stronie].Materiał ZewnętrznyWięcej informacji o skutecznych sposobach zapobiegania zakażeniom znajdziesz >na tej stronie<Materiał Zewnętrzny