„My jako konsumenci po prostu lubimy dobrze zjeść i skonsumować dobrą kawę”, „kuchnia żyje, tam się dzieje, to jest żywy organizm”, „wszystko jest oparte na wodzie”, „proszę sobie wyobrazić salę weselną, mamy 150 gości, witamy ich lampką szampana... i w ciągu kilku minut zjeżdża nam te 150 lampek i trzeba to szybko umyć”. Natalia Ziółkowska, redaktorka BiznesInfo rozmawia z Dariuszem Majchrzakiem, dyrektorem działu Aquaphor Professional na EuroGastro 2025, targach rozwiązań HoReCa.
Zbliża się Wielkanoc i niektórzy zaczęli już robić pierwsze zakupy i zamówienia, aby uniknąć późniejszych kolejek czy niepotrzebnego stresu, że czegoś zabraknie. Wiosenne święta w Polsce kojarzą się z wieloma tradycyjnymi potrawami, które w tym okresie przygotowują nawet osoby, które nie biorą udziału w religijnej celebracji. Nie wszyscy jednak mają chęci, cierpliwość, czy umiejętności potrzebne do przygotowania wielkanocnych potraw, w takim wypadku można skorzystać z dedykowanych na ten czas ofert sklepów i restauracji. Już wiadomo, co i za jaką cenę w tym roku proponuje guru polskiej gastronomii, czyli Magda Gessler.
Byli prekursorami w swojej branży i przez lata święcili triumfy, zdobywając silną pozycję na polskim rynku gastronomicznym. Działali od 2013 roku, a w ciągu 12 lat otworzyli ponad 20 lokali w największych miastach Polski. Niestety, ich działalność dobiega końca – w marcu zamknie się ostatnia restauracja przy ulicy Chmielnej w Warszawie.
W miarę zbliżania się Tłustego Czwartku, cukiernie w całej Polsce prześcigają się w tworzeniu coraz to bardziej wyszukanych i luksusowych wersji tradycyjnych pączków. W tym roku szczególną uwagę przyciągnął jeden z najdroższych pączków dostępnych na polskim rynku. Produkty Magdy Gessler to przy tym taniocha.
Walentynki to święto o dużym znaczeniu nie tylko dla zakochanych — stanowi również ważną okazję dla biznesów, szczególnie w branży handlowej i gastronomicznej. W restauracji „U Fukiera” ogłoszono walentynkową ofertę. Chociaż Magda Gessler stworzyła wyjątkowe menu pełne wyrafinowanych smaków, wielu chętnych odstraszają zaporowe ceny. Ile kosztuje kolacja dla dwojga i co znalazło się w menu?
Śledzenie komunikatów sieci handlowych pozwala nie tylko na świadome zakupy, ale także na zwiększenie bezpieczeństwa domowej spiżarni oraz ochronę zdrowia naszej rodziny. Tym razem jedna z najpopularniejszych sieci dyskontów w Polsce zaapelowała do klientów o niespożywanie określonego produktu i jak najszybszy zwrot do sklepów. Traf padł na mąkę pszenną, w której wykryto nieprawidłowości.
Nie w Neapolu, lecz w Polsce można zjeść najlepszą neapolitańską pizzę na świecie, a przynajmniej tak orzekło międzynarodowe stowarzyszenie, do którego należy w tej kwestii ostatni głos. W efektownym, acz niepozornym lokalu w Łódzkiem pizzaioli osiągnęli absolutnie mistrzostwo.
W restauracjach zdarzają się sytuacje, gdy klienci zamiast paragonu fiskalnego otrzymują inny dokument, który na pierwszy rzut oka może wyglądać podobnie. Wbrew pozorom różnica jest jednak znaczna i może oznaczać spore problemy.
Mówi się, że nic w życiu nie jest za darmo i wszystko ma swoją cenę, co odnosi się do różnych sfer życia. Istnieje jednak wyjątek. W jednej z restauracji na południu Europy turyści z Polski mogą zjeść posiłek lub napić się drinka całkowicie za darmo. Właściciel lokalu postanowił w ten sposób wyrazić dozgonną wdzięczność za uratowanie jego miasta w czasie I wojny światowej.
Sieć restauracji, znana z dań inspirowanych kuchnią grecką, szykuje się do wejścia na polski rynek. To kolejny krok w międzynarodowej ekspansji marki, która zdobyła popularność w Rumunii i zaczyna rozwijać swoją obecność także w Hiszpanii. W Polsce fastfood zamierza wykorzystać rosnące zainteresowanie kuchnią śródziemnomorską i potencjał dynamicznie rozwijającego się sektora gastronomicznego.
Wprowadzanie zimowej oferty do McDonald’s rozpoczęło się 13 listopada lodami McFlurry Bounty. W rzeczywistości najwięksi fani czekali jednak wyłącznie na powrót do menu Burgera Drwala, co nastąpiło w środę 20 listopada. Tym razem sieć barów szybkiej obsługi spod znaku złotych łuków zaskoczyła ceną. Problem jednak w tym, że nie tylko nią.
Miłośników słynnej sezonowej kanapki od jej powrotu dzielą już tylko dni. Wypłynęła data powrotu Burgera Drwala do oferty McDonald’s. Całkiem niedawno przewidywaliśmy, że najprawdopodobniej popularnego „Drwala” będzie można spróbować pomiędzy 6, a 27 listopada. Jak się okazuje, mieliśmy rację, prawidłowo wskazaliśmy nawet dzień tygodnia. Teraz do sieci wyciekła już konkretna data.
Minister finansów Andrzej Domański odniósł się w mediach do doniesień o obcięciu dotacji dla barów mlecznych. W weekend dziennik „Fakt” podał informację, że rząd zamierza zmniejszyć środki przeznaczone na dofinansowania tanich posiłków w popularnych stołówkach. Gdyby informacje te okazały się prawdą, byłby to pierwszy raz od wielu lat, kiedy rządzący zdecydowaliby się na taki krok. Minister skwitował krótko, że budżet na ten cel w 2025 r. faktycznie jest mniejszy, ale też uzgodniony wprost z przedstawicielami branży.
Zbliża się wyjątkowy moment dla miłośników jedzenia w McDonald’s – wielkimi krokami nadchodzi Burger Drwala. Popularna kanapka w różnych wariantach dla wielu na stałe wpisała się w obraz zimy i bez niej trudno im już sobie wyobrazić tę porę roku. Kluczowe pytanie jakie sobie zadają, brzmi „kiedy Drwal wejdzie do sprzedaży”? Chociaż oficjalnej daty jeszcze nie ma, można ją z dużym prawdopodobieństwem wytypować.
Od 19 sierpnia 2024 roku wchodzą w życie nowe przepisy dotyczące produkcji i sprzedaży nalewek w Polsce. Na mocy rozporządzenia Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniają się zasady dotyczące oznaczania napojów alkoholowych oraz wymagania, jakie muszą spełniać produkty określane mianem "nalewki".
Kebaby, choć w Polsce nie mają zbyt wiele wspólnego z daniami, które serwuje się w zachodniej części Azji, stały się jednym z ulubionych nad Wisłą przysmaków. To się jednak może zmienić przynajmniej w kwestii nomenklatury. O prawo do nazwy kebab upomnieli się bowiem Turcy. Wywierają oni na Komisję Europejską presję, aby uregulować stosowanie nazwy kebab i przestać sprzedawać pod tą nazwą dania, które w ich ocenie prawdziwym tureckim kebabem nie są.
Popularny youtuber Wojek odwiedził w ostatnim czasie restaurację Belvedere, która wysoko pozycjonuje się w kulinarnym krajobrazie Warszawy. Po wizycie zaprezentował rachunek opiewający na ponad 1,4 tys. zł. Zwrócił on uwagę Agaty Jagodzińskiej z Krajowej Administracji Skarbowej, która w działaniu luksusowej restauracji dopatrzyła się działania niezgodnego z prawem.
Popularny youtuber Książulo recenzujący punkty gastronomiczne w całej Polsce odwiedził restaurację Sfinks w centrum handlowym M1 Marki. Ta nie zrobiła na nim dobrego wrażenia, pozytywów w zasadzie zabrakło. Sphinx od lat ma ogromne problemy, z których jednak w ostatnich miesiącach zdawał się wychodzić. Jakie będą losy największej polskiej sieci restauracji?
Paragony grozy znowu wywołują w sieci dyskusję, dokumentując skrajne realia cenowe w restauracyjnej Polsce. Jak dotąd tryumf notuje woda za… 38 złotych, która przy okazji przypomina o nierozstrzygniętej w Polsce kwestii: czy woda w restauracji powinna być za darmo?
Robert Lewandowski jest nie tylko zdolnym piłkarzem, ale także utalentowanym biznesmenem. Kilka lat temu otworzył w Warszawie restaurację "NINE's", która do dziś cieszy się sporą popularnością. Ile trzeba zapłacić, żeby spróbować potraw serwowanych przez pracowników napastnika? Menu może zaskoczyć.
W sezonie wakacyjnym urlopowicze zwracali uwagę, że tegoroczne ceny nad Bałtykiem są znacznie wyższe niż w poprzednich latach. Media informowały, że restauratorzy notują zmniejszony ruch, a turyści często decydują się przygotować posiłek we własnym zakresie niż udać do lokalu gastronomicznego. Jedna z czytelniczek “Faktu” wybrała się z dzieckiem do smażalni ryb w Gdyni. “Gdy odebrałam talerz z jedzeniem córeczki, aż zrobiłam fotkę” – przyznała kobieta.
Pierwsze restauracje Popeyes w Polsce zostały otwarte we Wrocławiu i Szczecinie. W czwartek, 21 września, otwarto trzecią w naszym kraju, a pierwszą w Warszawie restaurację amerykańskiej sieci fast food. Popeyes zapowiada kolejne dwie lokalizacje w stolicy.
Burger King zmierzy się w sądzie z pozwem zbiorowym amerykańskich klientów. Ich zdaniem kanapki na zdjęciach wyglądają na większe, niż są w rzeczywistości.
Po raz pierwszy Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) w I kwartale 2023 r. przeprowadziła kontrole jakości kebabów. Wyniki kontroli nie napawają optymizmem. W 81,7 proc. sprawdzonych miejsc ujawniono nieprawidłowości.
Siódmego lipca o godz. 11:00 we wrocławskim Pasażu Grunwaldzkim otworzy się pierwsza restauracja amerykańskiej sieci Popeyes. Tutejsi mieszkańcy wreszcie będą mogli skosztować słynnego kurczaka w luizjańskim stylu. W nadchodzących miesiącach kolejne lokale mają pojawić się w Szczecinie i Warszawie.
Popeyes to sieć restauracji szybkiej obsługi, którą założono w Nowym Orleanie w 1972 roku. Słynie z dań przyrządzanych na bazie kurczaka marynowanego w specjalnych przyprawach oraz serwowania typowych dodatków kuchni amerykańskiej. W lipcu we Wrocławiu otworzy u nas swój pierwszy lokal – donosi „Rzeczpospolita”.
Texas Chicken zamierza otworzyć swoje lokale w naszym kraju. To sieć restauracji typu fast food, która w USA oraz na międzynarodowych rynkach jest poważną konkurencją dla KFC. Obecnie firma poszukuje u nas potencjalnych franczyzobiorców – informuje serwis wiadomoscihandlowe.pl.
W amerykańskim stanie Oklahoma mężczyzna udał się do Starbucksa po dwie kawy: dla siebie i żony. Złożył zamówienie o wartości 10 dolarów, ale zapłacił… ponad 4 tys. dolarów (przeszło 17 tys. zł). Nie sprawdził paragonu, wskutek czego o gigantycznym rachunku zorientował się dopiero później.