BiznesINFO.pl Polska i Świat GIS bije na alarm. Salmonella w sezamie, można się zatruć
Biznes Info

GIS bije na alarm. Salmonella w sezamie, można się zatruć

16 czerwca 2021
Autor tekstu: Kamila Jeziorska

GIS przestrzega przed spożywaniem sezamu marki Helio. Jeśli masz taki w swojej szafce, sprawdź partię i ewentualnie wyrzuć do kosza.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Przed czym ostrzega GIS

  • Jakiej partii sezamu dotyczy ostrzeżenie

GIS alarmuje przed sezamem

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował o ryzyku zakażenia się salmonellą po spożyciu partii sezamu marki Helio. Spośród pięciu bród skierowanych do badania, aż w jednej stwierdzono występowanie salmonelli typu C1.

Podmiotem odpowiedzialnym za produkcję sezamu jest HELIO SA Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów, Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów.

Ze sprzedaży wycofany został sezam łukasny HELIO, 200 g o numerze partii 65112. Data minimalnej trwałości: 09.2022 r.

Sezam w produkcie pochodzi z Nigerii. Firma Helio podjęła decyzję o niezwłocznym wycofaniu produktu z obiegu. Z kolei GIS podkreśla, aby wyrzuć ową partię sezamu do kosza.

Byłeś świadkiem ciekawego zdarzenia? Masz interesujące zdjęcia lub filmik? Podziel się z nami wysyłając na redakcja@biznesinfo.pl

Obserwuj nas w
autor
Kamila Jeziorska

Redaktor Biznesinfo. Absolwentka stosunków międzynarodowych na UKSW i studentka ostatniego roku politologii i dziennikarstwa. Uważa, że dziennikarstwo to nie tylko zawód, ale też misja. Uwielbia Stany Zjednoczone, jamniki i serial "House of Cards". Najbardziej lubi pisać na tematy polityczne i społeczne.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: Dariusz.dziduch@iberion.pl
biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat