GIS bije na alarm. Salmonella w sezamie, można się zatruć
GIS przestrzega przed spożywaniem sezamu marki Helio. Jeśli masz taki w swojej szafce, sprawdź partię i ewentualnie wyrzuć do kosza.
Z tego artykułu dowiesz się:
-
Przed czym ostrzega GIS
-
Jakiej partii sezamu dotyczy ostrzeżenie
GIS alarmuje przed sezamem
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował o ryzyku zakażenia się salmonellą po spożyciu partii sezamu marki Helio. Spośród pięciu bród skierowanych do badania, aż w jednej stwierdzono występowanie salmonelli typu C1.
Podmiotem odpowiedzialnym za produkcję sezamu jest HELIO SA Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów, Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów.
Ze sprzedaży wycofany został sezam łukasny HELIO, 200 g o numerze partii 65112. Data minimalnej trwałości: 09.2022 r.
Sezam w produkcie pochodzi z Nigerii. Firma Helio podjęła decyzję o niezwłocznym wycofaniu produktu z obiegu. Z kolei GIS podkreśla, aby wyrzuć ową partię sezamu do kosza.
Byłeś świadkiem ciekawego zdarzenia? Masz interesujące zdjęcia lub filmik? Podziel się z nami wysyłając na redakcja@biznesinfo.pl