Wyszukaj w serwisie
biznes finanse technologie praca handel Eko Energetyka polska i świat
BiznesINFO.pl > Polska i Świat > Jaki scenariusz przyszłości czeka branżę spożywczą? O tym będą rozmawiać uczestnicy XVII Forum Rynku Spożywczego i Handlu w Warszawie
Artykuł Sponsorowany
Artykuł Sponsorowany 29.10.2024 13:21

Jaki scenariusz przyszłości czeka branżę spożywczą? O tym będą rozmawiać uczestnicy XVII Forum Rynku Spożywczego i Handlu w Warszawie

Forum Rynku Spożywczego i Handlu w Warszawie
Fot. PTWP

Rozwój branży spożywczej i sektora handlu trwa. Coraz ważniejsze stają się zrównoważone strategie i odpowiedzialność za pracowników oraz konsumentów. Do tego ciągłe zmiany z obszarów FoodTech, AgriTech i RetailTech. Jak radzą sobie najlepsi w Polsce? Co mają do powiedzenia przedstawiciele rządu i organizacji branżowych na najważniejsze tematy związane z przemysłem spożywczym i HoReCa? O tym porozmawiają eksperci i ekspertki w listopadzie – trwa rejestracja na XVII Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

Forum Rynku Spożywczego i Handlu w Warszawie

Wydarzenie odbędzie się w terminie 4-5 listopada 2024 r. w hotelu Sheraton Grand Warsaw. W tym roku zainteresowani tematami spożywczymi i bezpieczeństwem żywnościowym w kraju koniecznie powinni zaplanować czas na większość spośród aż dziewiętnastu sesji forum.

W sesji inauguracyjnej pierwszego dnia eksperci skupią się na zmianach, jakie zachodzą w rolnictwie i branży spożywczej. Omówią globalne trendy i lokalną specyfikę oraz sytuację branży spożywczej jako składowej dobrobytu polskiej gospodarki. Przyjdzie też czas na analizę wyzwań na rok 2025: rynek pracy, oczekiwania konsumenta i kluczowe regulacje. Wiele rozmów forum dotyczyć będzie aspektów ekonomicznych i gospodarki – w tym specjalna sesja o konsolidacjach. Padną odpowiedzi na pytania: ile można zarobić na polskich firmach spożywczych? O rynek M&A okiem funduszy, a także pytania o strategie polskich firm spożywczych na następne pokolenia właścicieli – sukcesja, giełda czy sprzedaż? Eksperci podpowiedzą, czy polskie firmy są atrakcyjne do przejęć, ale czy same też są już na tyle silne, by przejmować za granicą, a jeśli tak, to kto robi to najskuteczniej.

Spojrzenie praktyków będzie cenne szczególnie w rozmowach dotyczących samej produkcji. Temu poświęcone będą rozmowy o zarządzaniu firmą FMCG, jej digitalizacją i skalą tej transformacji oraz dyskusje o efektywności i produktywności. Kluczowe będą też rozmowy o nowej rewolucji przemysłowej napędzanej obecnie przez miliony proekologicznych innowacji. Jakie są dobre przykłady zarządzania śladem węglowym, co ze zrównoważonymi łańcuchami dostaw i logistyką, jak zorganizować samowystarczalny zakład spożywczy i jak uzyskać neutralność klimatyczną?  

Od kilku edycji gorącym tematem pozostaje tzw. okrągły stół opakowaniowy, czyli kaucja, SUP, PPWR, ROP – rewolucja w tym zakresie dla branży spożywczej trwa, ale jak mądrze odnaleźć się w nowej opakowaniowej rzeczywistości? Jesteśmy w trakcie odliczania do startu systemu kaucyjnego – eksperci podpowiedzą, jak ma się sytuacja polskiego rynku vs. inne systemy europejskie. Nie zabraknie też miejsca na przesłanie do rządzących, postulaty i apele od firm wprowadzających opakowania – ich przedstawiciele potwierdzili swoją obecność w Warszawie. 

Osobne zagadnienie to zmieniające się dynamicznie potrzeby rynku pracy w branży spożywczej i związana z tym zagadnieniem automatyzacja zakładów. Czy faktycznie rutynowe czynności wykonują już maszyny, by pracownicy byli wdrażani do coraz bardziej wartościowych i ciekawych zadań? Kogo dziś szuka branża spożywcza podczas rekrutacji, kogo pozyskuje, a kogo powinny kształcić dziś szkoły i uczelnie? Forum to także doskonałe miejsce, by podzielić się opiniami na temat takich zagadnień jak wzrost płacy minimalnej czy czterodniowy tydzień pracy. Czy biznes spożywczy jest gotowy na nowe przepisy?

Specjalne miejsce od zawsze w agendzie znajdują tematy związane z HoReCa. Zaproszeni prelegenci będą rozmawiać w tym roku między innymi o perłach sceny gastronomicznej i radzić, jak się wyróżnić na rynku. Przypatrzą się gastronomii w dobie social mediów: jak budować hype, a jak bronić się przed hejtem? Przedyskutują oczekiwania szefów kuchni i oferty dostawców, czyli poddadzą analizie produkty oraz sprzęty dla HoReCa w dobie rosnących kosztów. I wreszcie pokażą na dobrych przykładach, jak gastronomia, hotelarstwo i turystyka mogą stanowić idealny system naczyń połączonych.

Forum towarzyszyć będą wydarzenia specjalne, w tym gala, podczas której wręczone zostaną nagrody Food & Retail Awards, przyznawane firmom wspierającym przemiany w przemyśle, handlu spożywczym i gastronomii. Zostaną także ogłoszeni laureaci konkursu Dobry Produkt – plebiscytu, w którym jury złożone z ekspertów, szefów kuchni, influencerów i dziennikarzy wyróżni 15 firm, przyznając ich produktom certyfikaty Dobry Produkt.

Trwa rejestracja uczestników, formularz dostępny jest na stronie: www.frish.pl.  Organizatorem wydarzenia jest Grupa PTWP.

Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2024
4-5 listopada 2024 r. 
Warszawa, hotel Sheraton Grand Warsaw 

Pełna agenda Forum Rynku Spożywczego i Handlu dostępna tutaj: 
https://www.frsih.pl/2024/pl/sesje/

Rejestracja na wydarzenie

 

Artykuł sponsorowany