Koniec najstarszego browaru rzemieślniczego. Piwo tylko do końca miesiąca
Już tylko do końca miesiąca można się napić piwa wyprodukowanego przez Anchor Brewing. Funkcjonujący od ponad 120 lat, a tym samym najstarszy browar rzemieślniczy w USA, podjął bowiem decyzję o zakończeniu produkcji trunków.
Najstarszy browar rzemieślniczy kończy produkcję
Historia browaru Anchor zaczęła się w 1896 roku. Przez cały okres jego istnienia warzył on piwo według autorskiej receptury , zbierając wokół siebie grono wiernych fanów.
Jak jednak podaje Interia, miłośnicy “Steam Beer” (czyli najpopularniejszego piwa z Anchor Brewing) nie mają powodów do radości. Browar podjął bowiem decyzję o definitywnym zakończeniu produkcji .
Koniec kalifornijskiego piwnego snu
Ze słów rzecznika browaru Sama Singera cytowanych przez portal Interia.pl wynika, że powodów decyzji o końcu produkcji było kilka. Przede wszystkim były to inflacja, zmiana zachowań konsumentów oraz wysoka konkurencja na rynku .
Jednym z czynników był również systematyczny spadek sprzedaży wyrobów browaru od 2016 roku . Podejmowano działania w kierunku zmniejszenia kosztów, jednak i one nie przyniosły rezultatów.
Niezrozumienie rynku
Interia podaje również, że pracownicy wskazują na jeszcze jeden ważny element całej układanki. Japoński producent piwa Sapporo, który przejął Anchor Brewing w 2017 roku, nie rozumiał rynku piwa rzemieślniczego w Stanach Zjednoczonych i źle zarządzał przedsiębiorstwem . Jednym z przejawów błędnej polityki miały być wprowadzone dwa lata temu zmiany wizerunkowe.
Wszyscy spośród 61-osobowej załogi otrzymali już 60-dniowe wypowiedzenia . Pozostałe zapasy trunków z Anchor Brewing są dostępne w kalifornijskich sklepach jedynie do końca miesiąca.